Drogen met design - Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli

27 Januari 2024 T/M 12 Januari 2025

Onze relatie met huishoudtextiel is door de jaren heen flink veranderd. In de damastpresentatie ontdek je meer over deze geschiedenis en duik je in het verhaal van de - in die tijd - toonaangevende ontwerper Kitty van der Mijll Dekker. Deze historie vormde een inspiratiebron voor de hedendaagse ontwerper Vera Roggli.

In de 19e en begin 20e eeuw ging men anders om met huishoudtextiel dan vandaag de dag. Zo had je verschillende soorten doeken in je keuken met ieder een eigen functie (de pannendoek, de theedoek, de koksdoek, etc.), haalden de hogere klasse voor speciale gasten of gelegenheden het zuiver witte damasten tafelgoed tevoorschijn en verzamelden jonge vrouwen alle onderdelen van hun textiele uitzet als voorbereiding op het huwelijk. De producten waren vaak eenvoudig van ontwerp en vooral gericht op functionaliteit. Kitty van der Mijl Dekker is een van de eerste textielontwerpers uit die tijd die hier verandering in bracht. 

 • 'Tea Towel Portrait - jacquard towel' door Vera Roggli. Foto: Finn Curry

  'Tea Towel Portrait - jacquard towel' door Vera Roggli. Foto: Finn Curry

 • 'Droogdoek dessin 14 A (nieuw nr. 1409)' van Kitty van der Mijll Dekker (ontwerp 1945). Foto: Joep Vogels

  'Droogdoek dessin 14 A (nieuw nr. 1409)' van Kitty van der Mijll Dekker (ontwerp 1945). Foto: Joep Vogels

 • Vera Roggli's ontrafelde glazendoek voor 'Tea Towel Portrait' (2022), zeefdruk, Riso. Foto: Miles Fischler

  Vera Roggli's ontrafelde glazendoek voor 'Tea Towel Portrait' (2022), zeefdruk, Riso. Foto: Miles Fischler

 • Theedoeken naar origineel ontwerp van Kitty van der Mijll Dekker (ontwerp 1939). Foto: Josefina Eikenaar

  Theedoeken naar origineel ontwerp van Kitty van der Mijll Dekker (ontwerp 1939). Foto: Josefina Eikenaar

 • Pannendoek in twee kleuren door Kitty van der Mijll Dekker (ontwerp 1935). Foto: Frans van Ameijde/Joep Vogels

  Pannendoek in twee kleuren door Kitty van der Mijll Dekker (ontwerp 1935). Foto: Frans van Ameijde/Joep Vogels

Kitty van der Mijll Dekker 

Kitty van der Mijll Dekker (1908-2004) was een invloedrijke Nederlandse ontwerper van interieur- en huishoudtextiel. Na haar Bauhaus opleiding startte ze een succesvolle handweverij, waar ze unieke ontwerpen voor o.a. gordijnen en meubelstoffen creëerde. Jarenlang was ze een van de vaste ontwerpers voor Linnenfabriek E.J.F. van Dissel & Zonen en inspireerde ze generaties als docent in Amsterdam. Haar creatieve kracht lag in haar diepgaande weefkennis, waarbij ze experimenteerde met materialen en het mengen van kleuren. Hierbij verloor ze functionaliteit nooit uit het oog. 

Vera Roggli

Vera Roggli (1991), textielontwerper uit Antwerpen, wil een textiel object graag volledig begrijpen en ontdekken welke verhalen ze vertellen. In haar 'Thread by Thread'-project gebruikte ze een eenvoudige theedoek als mentor. Door de doek draad voor draad te ontleden, ontdekte ze de complexiteit van geweven structuren. Met deze inzichten maakte ze 'portretten' op industriële weefgetouwen, waarbij ze haar kennis deelde die ze opdeed tijdens samenwerkingen met wevers, ambachtslieden en andere textielhelden achter de schermen. Vera hoopt dat haar creaties mensen inspireren om nieuwsgierig te zijn naar de verhalen en vakmanschap achter alledaagse textiel.

 

Vera Roggli in haar atelier, 2022. Foto: Miles Fischler

Onder de naam by TextielMuseum creëren we interieur- en huishoudtextiel ontworpen door topdesigners en ontwikkeld in het TextielLab van het museum. Onderdeel van onze collectie zijn ook de verschillende droogdoeken naar origineel ontwerp van Kitty van der Mijll Dekker die wij opnieuw hebben uitgegeven. 

Bekijk de collectie

tentoonstellingen

1 / 2