De Sample Studio: een schat aan kennis en inspiratie

9 Januari 2024

Onze Sample Studio wordt uitgebreid met dertig nieuwe stalen. Deze zijn niet alleen leuk om te zien, maar ook erg nuttig. Makers bestuderen deze namelijk uitgebreid voor hun eigen project. “Vooral in de beginfase zijn die samples heel belangrijk,” zegt breikunstenaar Yu-Mei Huang. Zij liet zich afgelopen jaar door verschillende stalen inspireren voor haar 3D-gebreide Soft Sculptures.

Misschien ben je er wel eens geweest; de Sample Studio achterin ons TextielLab. In deze ruimte kun je honderden stalen bekijken, afkomstig van in het TextielLab gerealiseerde projecten. Hiermee willen we niet alleen laten zien wat we allemaal gemaakt hebben en wat we kunnen, maar we weten er ook nieuwe makers mee te inspireren en voorzien hen zo van hulpmiddelen. Praten over breisels en weefsels wordt namelijk een stuk makkelijker als je tastbare voorbeelden bij de hand hebt.

De sample studio
Tastbare voorbeelden van stalen in de Sample Studio. Foto's: Josefina Eikenaar

Browsen door stalen

Tijdens de eerste intake browsen de productontwikkelaar en de maker vaak door de online Sample Studio, waarin iedere staal tot in detail wordt beschreven. Zo kan worden vastgesteld wat de maker voor zich ziet. Wanneer de ontwerper in het lab aan de slag gaat, beginnen ze in de fysieke Sample Studio waar ze de stalen letterlijk door hun handen kunnen laten gaan. “Het is best lastig om met woorden uit te leggen wat je bedoelt als het om zoiets technisch en tegelijkertijd tactiels gaat als weven en breien,” zegt Noortje van den Elzen, projectleider van het Research & Development (R&D) programma van het TextielLab. De stalen maken het concreet, ook voor degenen die nog nooit geweven of gebreid hebben. Je kunt zien en voelen hoe een specifiek garen in een bepaalde binding of steek uitpakt en aangeven wat bevalt of wat je juist anders zou willen. De samples dienen dus niet alleen ter inspiratie, maar zijn het ook waardevolle praatstukken.

 

Soft Sculptures

“De samples vormen een goed startpunt bij een nieuw project,” beaamt textielkunstenaar Yu-Mei Huang, die afgelopen jaar voor het eerst samenwerkte met de brei-experts van ons TextielLab. “In plaats van 100 verschillende dingen uit te proberen, kun je gebruikmaken van de fysieke voorbeelden waarin je het materiaal en de textuur kunt zien. Dat scheelt veel tijd.” Huang werkte in het lab aan het project Soft Sculptures: sculpturale breisels die zich bewegen op het snijvlak van body art en ruimtelijk ontwerp. Het project gaat over de interactie tussen textiel, lichaam en ruimte en doorbreekt het systeem van vaste maten en vormen. “Het heersende maatsysteem is niet duurzaam en bovendien vrij onvriendelijk voor de drager,” aldus Huang, die haar Soft Sculptures dermate flexibel maakt dat ze zich moeiteloos naar verschillende lichaamstypes of ruimtes kunnen vormen.

Stalen voor de Soft Sculptures van Yu-Mei Huang
Stalen voor de Soft Sculptures van Yu-Mei Huang: The Fold, een Wall piece en de kimono. Foto: Patty van den Elshout

Bubbeltjesplastic

Huang is geen nieuwkomer op het gebied van breien, maar ook voor ervaren breiers valt van alles te ontdekken in de Sample Studio. Zo deed Huang er genoeg inspiratie op voor maar liefst drie nieuwe werken: Een object, een kledingstuk en een serie wandkleden. Toen ze de structuur van bubbeltjesplastic als voorbeeld noemde, pakte productontwikkelaar Yani Chuang de stalen van de Knitted Light van Sangmin Oh erbij. Huang vond de sculpturale uitstraling daarvan heel mooi, dus gebruikten ze een vergelijkbare techniek voor de ontwikkeling van een object met de werktitel The Fold. Deze sierlijk geplooide, rekbare structuur wordt net als de lampen van Oh gebreid met polyester draad en elastiek, wat een stevige en toch zeer flexibele en veerkrachtige constructie oplevert. Huang zocht daarentegen wel naar een minder compacte, transparantere uitwerking, om het resultaat een luchtige lichtgewicht look te geven. Ze voegde er bovendien haar eigen garen aan toe voor de specifieke zalmroze kleur.

Yu-Mei Huang met haar stalen in het lab. / Sangmin Oh en stalen voor zijn werk ‘Knitted Light’.
Yu-Mei Huang met haar stalen in het lab. Foto: Patty van den Elshout / Sangmin Oh en stalen voor zijn werk ‘Knitted Light’. Foto: Patty van den Elshout

Wegmarkeringen

Huangs ontwerp voor de gebreide onze-size-fits-all kimono was al vrij ver uitgewerkt toen ze in het lab arriveerde. De 3D-gebreide samples die Robin Pleun Maas voor Archive of the Future ontwikkelde bevestigden de ingeslagen richting. Voor dit kledingstuk werd een innovatieve techniek gebruikt, waarbij een uitdagend kleurpatronen kon worden gerealiseerd. Hierdoor hoefde de stof achteraf niet bedrukt te worden, zoals Huang in eerste instantie van plan was.

De zes wandkleden die ze maakte zijn gebaseerd op wegmarkeringen die haar opvielen in Tilburg. Voor de ontwikkeling ervan keek ze naar de Anius Myth Series van Kustaa Saksi, Marinero van Jef Montes en de getextureerde kussens van Marilene Madou. “Gewoon jacquardbreien vind ik niet zo interessant,” zegt Huang. “Er moet wel wat bijzonders gebeuren.” En dat is goed gelukt, want er zijn geavanceerde technieken ingezet voor het creëren van markante vormen en uitgesproken texturen, patronen en kleuren.

Stalen van Robin Pleun Maas, Kustaa Saksi, Marilene Madou en Jef Montes.
Stalen van Robin Pleun Maas, Kustaa Saksi, Marilene Madou en Jef Montes. Foto's Tommy de Lange

Selectie nieuwe stalen

Alle werken van Yu-Mei Huang zullen dit jaar te zien zijn in een performance op haar solotentoonstelling in Taiwan en op het London Design Festival. En wie weet wordt er straks ook weer een staal van dit project opgenomen in de Sample Studio, zodat andere makers er inspiratie uit kunnen putten. De studio wordt ieder jaar aangevuld met een nieuwe selectie stalen die een technische en esthetische aanvulling vormen op de al aanwezige verzameling. In de online Sample Studio zijn de foto’s en technische details in te zien van alle fysieke voorbeelden die in de ruimte naast het lab te vinden zijn. Het labteam heeft nu zo’n dertig stalen geselecteerd van in 2023 afgeronde projecten: onder andere de geweven wandbekledingen voor Carré van Bas van Beek, een geweven eerbetoon aan uitgebuite vrouwen van patricia kaersenhout, de vormgebreide mallen van Brian Anderson en de rondgebreide hoody tegen migraine van Laura Dieckwisch worden toegevoegd. De nieuwe aanwinsten zullen in de loop van dit jaar in de Sample Studio te vinden zijn, dus loop zeker even deze ruimte binnen tijdens je bezoek. Wie weet raak jij er ook geïnspireerd! 

Stalen van Bas van Beek, patricia kaersenhout, Brian Anderson, Laura Dieckwisch.
Stalen van Bas van Beek, patricia kaersenhout, Brian Anderson, Laura Dieckwisch. Foto's Josefina Eikenaar