Inside Outside ontwerpt energieopwekkend gordijn in TextielLab

25 Juni 2015

Ontwerper Petra Blaisse, oprichter van Studio Inside Outside, is geen onbekende in het gebruik van textiel in de architectuur. Ze droomde er jarenlang van om met textiel zonne-energie om te zetten in plaats van te blokkeren.

Dat proces bleek zeer complex te zijn. Het TextielLab bracht me in contact met zonnecel expert Solar Fiber om me te helpen met de technische voorschriften voor het werken met geleidende materialen. Een van de lastigste aspecten van het proces was het vinden van het juiste materiaal. Petra werd hierin bijgestaan door productontwikkelaar Sarena Huizinga. 

 

'Van het minimaliseren van stretch tot het maken van zakken en het opnemen van geleidend koper-garen in één enkel product, dit project zocht de grens op van de mogelijkheden van het breien!'

– Sarena Huizinga, productontwikkelaar TextielLab

 

Het zonne-gordijn mocht geen stretch bevatten, omdat het gordijn dan zou uitzakken. Toch was breien nodig om de gewenste flexibiliteit te bereiken. Ze moesten dus op zoek naar een non-stretch steek. Uiteindelijk vonden ze een manier van breien, waarbij het breisel maar in 1 richting zou stretchen. Dit was een heel ander project dan normaal, omdat je normaal kijkt naar hoe het eindproduct eruit zal komen te zien, maar hier ging het voornamelijk om de functionaliteit, aldus Sarena.

Het was een heel technisch project. Alles aan dit project was nieuw, daarom was het vooral uitproberen wat wel en wat niet zou werken. Geleidend kopergaren is heel stug materiaal om te breien en daardoor gingen er heel wat naalden kapot. Na lang testen, breien van het prototype was nog steeds een behoorlijk werk, aangezien het 3 uur duurde voor er een 1 bij 1 meter stof gebreid was. Het resultaat is wel een uniek design.