Ontwerp een duurzaam kledingstuk voor de Design Contest

22 Maart 2021

Droom je ervan om duurzame kleding te ontwerpen die ook écht gedragen wordt? En heb je altijd al een keer willen exposeren in een tentoonstelling? Doe dan mee aan de Design Contest van het TextielMuseum x BANK15. Ontwerp een duurzaam kledingstuk van post-consumer textiel en stuur je ontwerp in vóór 30 mei 2021. De twee winnende ontwerpen worden live ontwikkeld in de nieuwe tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, die op 25 september 2021 opent in het museum.


Foto: Coco Olakunle

Nieuwe tentoonstelling 'Long Live Fashion!'
De Design Contest wordt gelanceerd in aanloop naar de nieuwe tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, een samenwerking van het TextielMuseum met ontwerpers Christien Meindertsma, Harm Rensink / New Order of Fashion en het Tilburgse Wolkat, bedrijf voor circulaire textielrecycling. De expositie zoomt in op het vraagstuk hoe we van textiel een circulaire keten kunnen realiseren, in het bijzonder als consument en ontwerper. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met kleding? En hoe kunnen we repareren en hergebruiken?

Over de Design Contest
Aansluitend op het thema van de tentoonstelling dagen we jonge ontwerpers uit om een verrassend én draagbaar kledingstuk of kledingset te ontwerpen van post-consumer textiel. Laat zien hoe jij een tweede leven geeft aan afgedankt textiel door een écht designerstuk te ontwerpen. Houd er in je ontwerp rekening mee dat het uitgevoerd moet kunnen worden met verschillende soorten textiel die in de kledingcontainer belanden.

De twee gekozen kledingstukken worden namelijk gemaakt van circulair gerecycled textiel van het Tilburgse bedrijf Wolkat. Zij zamelen gebruikte kledingstukken in, sorteren dit op kleur, materiaal en kwaliteit en verwijderen ritsen, labels en knopen, totdat er alleen nog maar textiel overblijft. Het textiel wordt per categorie fijngemalen tot kleine vezels. Hier worden opnieuw garens van gemaakt en vervolgens nieuwe stoffen van geweven. Wie weet worden deze bergen oude kleding dus straks omgetoverd in het door jou ontworpen kledingstuk!

Win en word onderdeel van de tentoonstelling
Uit alle ingezonden ontwerpen worden twee winnaars gekozen die hun kledingstuk gaan door ontwikkelen zodat het écht geproduceerd kan worden. Tijdens de tentoonstelling 'Long Live Fashion!' worden deze kledingstukken samen met de ontwerpen van Christien Meindertsma live in een microfactory voor textiel vervaardigd. Museumbezoekers kunnen tegen een kleine betaling in de microfactory een duurzaam kledingstuk naar keuze laten maken door studenten van het ROC Tilburg School voor Mode. Misschien lopen er dus straks mensen rond in jouw ontwerp!

Daarnaast mogen de twee gekozen ontwerpers hun kledingstuk presenteren in de tentoonstelling met een videoportret over het ontwerpproces, ontvangen ze een honorarium van €600 euro en wordt elk kledingstuk voorzien van een label met de (merk)naam van de ontwerper.

Zo sleep je die prijs in de wacht
Droom je ervan om duurzame kleding te ontwerpen die ook écht gedragen wordt? En heb je altijd al een keer willen exposeren in een tentoonstelling? Doe dan mee aan de Design Contest! Stuur jouw ontwerp uiterlijk 30 mei 2021 in via de website van BANK15 en zorg dat het voldoet aan de onderstaande criteria. Ook internationale ontwerpers zijn van harte welkom om deel te nemen aan de Design Contest. Let er wel op dat de winnaars 3 september 2021 geacht worden om aanwezig te zijn in het TextielMuseum (de reiskosten zijn voor eigen rekening).

Waar moet jouw ontwerp aan voldoen?

 • Het ontwerp is volledig gemaakt van post-consumer textiel. Je kunt hierbij denken aan afgedankte kledingstukken, maar ook aan voeringstoffen, bedlinnen, gordijnen en theedoeken etc.
 • Het ontwerp moet geschikt zijn voor diverse lichaamsvormen en maten.
 • Houd in je ontwerp rekening met de uitvoerbaarheid en maakbaarheid van het kledingstuk of de kleding set.
 • Knopen, ritsen, labels en patches vormen een probleem bij de recycling van textiel. Denk in je ontwerp na over een oplossing voor de toepassing van knopen en ritsen.

Aanleverspecificaties:

 • Beschrijving van het concept: het idee achter het ontwerp en een aanbeveling welk type post-consumer textiel als basis kan dienen voor de uitvoering van jouw ontwerp (max. 300 woorden).
 • Ontwerptekening.
 • Drie duidelijke foto's van het prototype van het kledingstuk of de kleding set (gedragen door een model).

Selectieprocedure
Alle ingezonden ontwerpen worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit:

 • Suzan Rüsseler – Conservator TextielMuseum
 • Harm Rensink – Ontwerper / Artistiek directeur New Order of Fashion
 • Marieke Flipse – Docent ROC Tilburg, School voor Mode
 • Fenne Verhoeven – BANK15

De selectie start met een shortlist van 5 ontwerpen. Op 11 juni 2021 maakt onze vakjury door middel van een persoonlijk bericht bekend of jouw ontwerp tot de shortlist behoort. De jury gaat met deze vijf ontwerpers in gesprek en op basis daarvan worden er op 1 juli 2021 twee winnaars gekozen die een plekje verdienen in de tentoonstelling én ontwikkeld zullen worden in de microfactory! Voor hen vindt er op 3 september 2021 een kick-off plaats in het museum om de ontwerpen om te zetten in een goed uitvoerbaar kledingstuk.

Alle ontwerpers die niet geselecteerd worden worden hier persoonlijk van op de hoogte gesteld. De gekozen shortlist ontwerpen en de winnaars worden onder de aandacht gebracht via de social mediakanalen van BANK15 en het TextielMuseum. Daarnaast worden zij uitgenodigd voor de VIP-opening van de tentoonstelling op 24 september 2021.