Meet the maker - Makers on materials

Op zondagmiddag 21 april nodigen we je van harte uit voor Meet the maker tijdens het openingsweekend van Makers on materials. Tijdens Meet the maker ontmoet je interdisciplinaire kunstenaar Asli Hatipoglu die in opdracht van het TextielMuseum het veelzijdige werk Bombyx Mori heeft ontwikkeld. Tijdens Meet the maker zal Asli Sárikos opvoeren: een 20 minuten durende performance waarbij zij in de huid van het zijderupsensoort 'Bomyx Mori' kruipt. 

De live uitvoering is een multisensorische ervaring en wordt opgevoerd samen met danser en choreograaf Alyssa Gersony. Tevens bekijk je tijdens Meet the maker de makersfilm die is ontwikkeld voor de tentoonstelling over Bombyx MoriIn de film zijn Asli Hatipoglu, productontwikkelaar weven Marjan van Oeffelt en conservator Suzan Rüsseler aan het woord. Allen geven zij toelichting op de persoonlijke beweegredenen van Asli, het concept achter Bombyx Mori, de ontwikkeling van het maakproces in het TextielLab en het eindresultaat dat te zien is tijdens Makers on materials. Kom langs op zondagmiddag, laat je verwonderen en Meet the maker!

 

Programma
Locatie:
Foyer, 2e verdieping. 

14:30 - Introductie Asli Hatipoglu en Alyssa Gersony 
14:35 - Performance Sarikós door Asli Hatipoglu en choreograaf Alyssa Gersony.  
14:55 - Q&A met Asli Hatipoglu en Alyssa Gersony onder leiding van conservator Danique Klijs.  
 

Tijdens Meet the maker is doorlopend de makersfilm over de totstandkoming van Bombyx Mori te zien. De film met de volledige performance res is onderdeel van de tentoonstelling 'Makers on materials' is. Asli Hatipoglu aan het werk in het TextielLab. Foto: Patty van den Elshout

 

Collectieopdracht Bombyx Mori  
In 2023 heeft interdisciplinair kunstenaar Asli Hatipoglu in opdracht van het TextielMuseum een werk ontwikkeld in het TextielLab genaamd Bombyx Mori. Hiervoor heeft ze onderzoek gedaan naar het verleden, heden en de speculatieve toekomst van het gedomesticeerde zijderupsensoort Bombyx Mori. Asli is geïnteresseerd in de relatie tussen mensen en niet-menselijke wezens. In dit werk wilde ze graag het leven tonen achter het materiaal zijde. De uitkomsten van haar onderzoek heeft ze vertaalt naar een installatie bestaande uit een geweven doek die samen met productontwikkelaar weven Marjan van Oeffelt is ontwikkeld in het TextielLab, een filmprojectie, een documentaire en een performance met drie bijbehorende ‘kostuums’.

Performance Sérikós / res 
Voor de performance met de titel res (oud-Griekse woord voor zijde) is Asli een samenwerking aangegaan met danser/ choreograaf Alyssa Gersony. In deze performance, die wordt begeleid door een gesproken essay, reflecteren beide kustenaars op het leven van deze volledig mensafhankelijke zijderups wiens leven in dienst staat van een zo optimaal mogelijke zijdeproductie. Hierbij verplaatsen ze zich in de zijderups, in haar beperkte zicht en bewegingsvrijheid, bestuderen ze zijdecocons, zijdegaren en zijderupsen van dichtbij. Ze bereiden de voedzame en geneeskrachtige zijderupsen in kokend water en geven zichzelf een scrubbehandeling met zijdecocons ten behoeve van anti-aging