Textiele designarchief Hella Jongerius vindt thuis in TextielMuseum

7 Maart 2024

Met steun van Vereniging Rembrandt en haar Titus Fonds verwerft het museum elf objecten van Hella Jongerius. De verwerving gaat gepaard met een royale schenking van het totale textiele designarchief van Hella Jongerius. We zijn zeer trots en blij met de aankoop en schenking die onze collectie verrijkt!

'Het is alsof je alle schetsboeken van Rembrandt bij elkaar hebt. Het is natuurlijk fantastisch als je daar als maker of onderzoeker doorheen kunt browsen.'  - Nathanja van Dijk, Hoofd Museumzaken

Hollandse meester
Nederlands ontwerp icoon Hella Jongerius roept bij veel designliefhebbers een hoop enthousiasme op. De befaamde ontwerper verwierf haar bekendheid dankzij haar eigenzinnige visie op vormgeving en samenwerkingen met internationale bedrijven. Het grote publiek kan haar bijvoorbeeld kennen van haar speelse textielontwerpen en keramische vazen voor het Zweedse warenhuis IKEA. Of van haar ontwerpen voor het interieur en de textiel onderdelen voor de gehele KLM-vloot. Het oeuvre van Jongerius typeert zich door de manier waarop zij industrie en ambacht, innovatie en duurzaamheid, vormgevingstraditie en eigentijds design samenbrengt, in combinatie met subtiele vormen en kleuren.

036_Jongerius_WovenCosmos_0281 ©Laura Fiorio.jpgHella Jongerius. Foto: Laura Fiorio

Een bijzondere uitbreiding
Het archief bestaat uit wel 160 dozen met schetsen en stalen van haar industriële en vrije projecten. Het archief wordt in delen overgebracht naar het museum waar het de komende jaren met zorg zal worden gearchiveerd. Momenteel wordt hard gewerkt aan een centraal Depot on Demand, waaruit je werkboeken, stalen, prototypes en voltooide werken kunt opvragen. Zo kunnen onderzoekers en makers in de toekomst sneller objecten opvragen dan met de huidige procedure.

knitted lamp.jpgHella Jongerius / Jongeriuslab, Knitted Lamp, prototype, 1995, glasvezel, perspex, gloeilampen, gebreid, verhit, in mal gevormd. In opdracht van Droog Design, in samenwerking met afdeling Lucht- en Ruimtevaart, TU Delft. Collectie TextielMuseum. Verworven met financiële ondersteuning van Vereniging Rembrandt / Titus Fonds, foto: Droog Design

In het textiele designarchief zit onder andere het prototype van de ‘Knitted Lamp’ (1995). Een innovatief ontwerp dat in samenwerking met de afdeling Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft gemaakt is in opdracht van designplatform Droog Design. Ook bevat het archief recenter werk zoals twee ‘Space Amulets’ en ‘Aerial View’ beide uit 2021 en een geweven werk uit de serie ‘Woven Windows’. Ook zijn er prototypes aangekocht die deel uitmaken van een serie textiele werken voor IKEA. Zo zijn in 2009 de dierenmotieven Pelle, Mikkel en Gullspira, ontworpen in het kader van een IKEA-Unicefproject, om Indiase vrouwen te ondersteunen in kostwinning.

Ikea kleden Hella.jpg

Hella Jongerius / Jongeriuslab, Animal portraits (serie), prototype Mikkel (vos) & prototype Gullspira (geit) , 2005, wol, katoen/ geknipt, gestikt. In opdracht van IKEA/ IKEA PS collectie. Collectie TextielMuseum. Verworven met financiële ondersteuning van Vereniging Rembrandt / Titus Fonds, foto: Jongeriuslab

Huidige collectie 
Al sinds het begin van Hella Jongerius’ carrière verzamelen wij haar werk. Momenteel zijn we in het bezit van ruim 45 objecten en stalen waardoor we verreweg de grootste internationale collectie van haar textiele werken beheren. Onderdeel van de huidige collectie is haar ‘Kasese Sheep Chair’ en ontwerpen voor de Amerikaanse stoffenfabrikant Maharam en Jongerius’ eigen geïnitieerde onderzoek naar materiaalgebruik, kleur en vorm in haar vrije werk.

Tentoonstelling in 2026
Begin 2026 wijdt het TextielMuseum een expositie aan het oeuvre van Hella Jongerius waarbij stukken uit haar textiele designarchief en diverse prototypes worden tentoongesteld. Deze expositie opent kort nadat de overzichtstentoonstelling het Vitra Design Museum in Weil am Rhein in Duitsland opent. Het Vitra Museum neemt het overige  gedeelte van Jongerius’ designarchief over.

Collectie Nederland
Door de verwerving van het volledige textiele designarchief blijft een groot deel van Jongerius’ oeuvre in Nederland. Dit is niet alleen voor ons als museum van belang maar ook van grote waarde voor Collectie Nederland – een database die erfgoedcollecties van Nederland op één plek digitaal samenbrengt

Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur
Omdat er in Nederland niet één centrale organisatie is die zich ontfermt over het ontwerperfgoed, hebben meerdere organisaties en makers zich in 2021 verenigd in het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Binnen het netwerk vindt kennisdeling plaats rondom archiveren, worden ontwerparchieven zichtbaar gemaakt en wordt er gewerkt aan een digitale infrastructuur om de archieven toegankelijk te maken. Het doel hiervan is enerzijds om het belang van dit erfgoed voor de samenleving te tonen en anderzijds om een meer duurzame oplossing te vinden voor het beheer en behoud van deze archieven. NADD bestaat uit meer dan 45 partners: grote en kleine erfgoedinstellingen die archieven beheren, ontwerpers, beroepsorganisaties, onderwijsinstellingen en experts op het gebied van ontwerp.

Over de Vereniging Rembrandt
De Vereniging Rembrandt geeft Nederlandse musea al sinds 1883 onmisbare steun bij de aankoop van topkunst. Ook helpt zij bij restauraties en onderzoek. De Vereniging Rembrandt kan dit werk doen dankzij de vrijgevigheid en betrokkenheid van ruim 17.500 leden. Daar krijgen zij uiteraard ook iets voor terug. Namelijk vrije toegang tot meer dan 125 musea in Nederland, drie keer per jaar een inspirerend kunstmagazine en diverse uitnodigingen voor kunstevenementen. De Vereniging Rembrandt is onafhankelijk, overkoepelend en beschikt over brede expertise.

woven cosmos_26.jpgHella Jongerius / Jongeriuslab, Space Amulet, 2021. Diverse textiele (rest)materialen, papier, glas (alleen linkse werk), hout (ophanging), karton, verf, diverse passementtechnieken. In opdarcht van Gropius Bau. Collectie TextielMuseum. Verworven met financiële ondersteuning van Vereniging Rembrandt / Titus Fonds, foto: Jongeriuslab