Museumgasten x Makers on materials

Ontdek tijdens 'Museumgasten' het werk van kunstenaars, makers of designers. Museumgasten is een verdiepend programma op de zondagmiddag waarin we twee keer 20 minuten in gesprek gaan met makers over hun werk, passie, inspiratie en werkproces. Dit gebeurt in de tentoonstelling, pal naast hun werk! Als bezoeker van Museumgasten is er ruimte om vragen te stellen aan de kunstenaar te gast.

Museumgasten is een nieuwe activiteit en wordt twee keer per tentoonstelling georganiseerd. De eerste editie van Museumgasten vindt plaats op zondag 2 juni en start om 14:30 uur. Een kaartje kost €10,-. Dat is exclusief toegang tot het museum maar inclusief een consumptie die je na het event in het TextielCafé kunt nuttigen. 

(Sociale) omgang met materiaal
Tijdens de eerste editie van 'Museumgasten x Makers on materials' gaan we in gesprek met kunstenaarsduo Marjo van Schaik en Dasha Tsapenko. Van hun hand is 'Tracing Gunya' te zien, een samenwerking waarbij zij doken in de rijke historie van de gunya, een traditionele Oekrainsche herdersjas en het materiaal wol. 

Photo Josefina Eikenaar–TextielMuseum-2024-007-141.jpg
Tracing Gunya, 2022-2023. Foto: Josefina Eikenaar.

 

Tracing Gunya, 2022-2023
In Nederland worden schapen voornamelijk gehouden voor hun vlees of om te grazen. Hun wol wordt als onbruikbaar beschouwd en voor het overgrote deel afgevoerd en verbrand.  Ontwerpers Dasha Tsapenko (Oekraïne, 1993) en Marjo van Schaik (Venlo, 1964) gaan in 2022 een samenwerking aan waarbij ze de gunya, een Oekraïense wollen herdersjas, als canvas gebruiken om verschillende materiaalexperimenten op uit te voeren. De gunya is warm en waterafstotend dankzij een traditioneel Oekraïense weeftechniek en de natuurlijke eigenschappen van wol van schapen uit de Karpaten, een bergketen in Centraal-Oost Europa.  

Van Schaik en Tsapenko passen verschillende textiel- en verftechnieken en materialen toe, waaronder hennep en mycelium, wat resulteert in zeer uiteenlopende gunya-ontwerpen. Ze experimenteren zelfs met het traditioneel weven van de zogenaamd onbruikbare Nederlandse schapenwol.  Het resultaat verrast zelfs tweede en derde generatie wevers Ganna en Ruslana Goncharuk en toont aan dat deze wol veel potentie heeft.   

Het project heeft ook een emotionele lading: ter nagedachtenis aan de gebombardeerde zadenbank in Kharkiv, Oekraïne in mei 2022, creëren ze een gevilte versie met zakjes voor zaden. Deze jas symboliseert de beschermende kwaliteiten van de gunya; hij beschermt niet alleen de drager, maar ook de bloemzaden uit de tuin van Van Schaik.  

Gunya zadenbank Marjo van Schaik Dasha Tsapenko