TextielTalk Bauhaus&

12 september, 2019

Het TextielMuseum organiseert TextielTalk: inhoudelijke verdieping bij een tentoonstelling in het TextielMuseum. Op zondagmiddag geeft Jantiene van Elk een korte introductie bij één van de lopende tentoonstellingen. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over een thema dat daarbij aansluit. Thema’s zoals Bauhaus en gender, de betekenis van ambacht, inclusieve mode en koloniale handel komen aan de orde.

Deelname aan de TextielTalk is gratis, maar museumentree is verplicht.

Bauhausvrouwen

Zondag 29 september 2019
14:30 – 15:30
Om 15:45 kun je aansluiten bij de gratis minirondleiding.

De tentoonstelling ‘Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland’ laat de invloed van het Bauhaus op de Nederlandse textielvormgeving zien. Vier vrouwen staan daarbij centraal. Vrouwen hebben aan het Bauhaus slechts beperkte toegang tot een andere afdeling dan de weverij. Weven past bij vrouwen volgens de Bauhausleiding, door hun veronderstelde aangeboren vrouwelijke capaciteiten. Maar werken met ‘zachte’ materialen heeft aan het Bauhaus een lagere status dan de (binnenhuis)architectuur, of hout- en metaalbewerking.

Na een korte inleiding op de tentoonstelling ‘Bauhaus&’ gaan we in gesprek over vrouwelijke en mannelijke capaciteiten. Hoe zijn ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid veranderd sinds de begintijd van het Bauhaus in 1919? Zijn die capaciteiten aangeboren of worden die bepaald door cultuur? Hoe ga je om met vooroordelen over mannelijkheid en vrouwelijkheid?

Lees- kijk- en luistertips:

Leestips Engels:

 

Aanmelden kan via [email protected]. Bij te weinig aanmeldingen (< 5) gaat de bijeenkomst niet door. Heb je je aangemeld maar kun je toch niet komen? Laat het ons dan even weten via mail.

 

De kracht van ambacht

Zondag 24 november 2019
14:30 – 15:30
Om 15:45 kunt u aansluiten bij de gratis minirondleiding.

Onze kleding wordt tegenwoordig grotendeels machinaal en in grote oplagen gemaakt, er komen weinig ambachtelijke vaardigheden bij kijken en de productie gaat razendsnel. Dit is totaal anders bij haute couture collecties, waar vele uren handwerk nodig zijn om een unieke outfit te maken, die vaak slechts één keer gedragen wordt. De tentoonstelling ‘The Art of Lace’ biedt een blik achter de schermen bij Franse kantmakers en couturiers die werken voor wereldberoemde modehuizen als Chanel en Valentino.

Bij deze TextielTalk kom je meer te weten over de tentoonstelling ‘The Art of Lace’ en wat er komt kijken bij het maken van een haute couture creatie. We gaan samen in gesprek over wat haute couture en ambacht betekenen en hoe zich dit verhoudt tot bijvoorbeeld fast fashion. Wie of wat bepaalt of we een kledingstuk waardevol vinden en wat weten we over hoe kleding ontstaat?

Aanmelden kan via [email protected]. Bij te weinig aanmeldingen (< 5) gaat de bijeenkomst niet door. Heb je je aangemeld maar kun je toch niet komen? Laat het ons dan even weten via mail.