TextielTalk

13 februari, 2019

Het TextielMuseum organiseert TextielTalk: inhoudelijke verdieping bij een tentoonstelling in het TextielMuseum. Op zondagmiddag bespreekt Jantiene van Elk in de bibliotheek een podcast, kranten- of tijdschriftartikel of een boek bij één van de lopende tentoonstellingen. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over het onderwerp. Na afloop kun je aansluiten bij een gratis minirondleiding door de tentoonstelling. Thema’s zoals inclusieve mode, koloniale handel en Bauhaus komen aan de orde.

Deelname aan de TextielTalk is gratis, maar museumentree is verplicht.

———————————————————————————————————————–

Dutch wax prints en identiteit

Zondag 26 mei
14:30 – 15:30
Om 15:45 kunt u aansluiten bij de gratis minirondleiding.

Afrikaanse millennials willen meer weten over traditionele Afrikaanse kunst en cultuur, het erfgoed dat hun identiteit mede vormt. Munganyende Hélène Christelle onderzoekt de herkomst van Afrikaanse waxstof, gemaakt door het bedrijf Vlisco in Helmond, vanaf de koloniale 19e eeuw tot heden. Haar moeder vindt de stoffen prachtig, maar Munganyende en andere Afrikaanse millennials stellen vragen bij dit koloniale erfgoed. Het artikel van Munganyende is aanleiding om voorbeelden van Dutch wax uit de collectie van het TextielMuseum te laten zien en in gesprek te gaan over dit onderwerp.

Munganyende Hélène Christelle. ‘Deze stof stemt Afrikaanse millennials tot nadenken.’ De Correspondent, 19 november 2018.

Aanmelden via bibliotheek@textielmuseum.nl. Bij te weinig aanmeldingen (< 5) gaat de bijeenkomst niet door. Mocht u verhinderd zijn, dan wederom mailen naar bibliotheek@textielmuseum.nl.

———————————————————————————————————————–

Zondag 29 september

Bauhaus en gender

Zondag 24 november
Bauhaus en andere culturen (onder voorbehoud)

Foto’s:
Detail Ship of Souls, Jennifer Tee, 2016, Collectie TextielMuseum (BK1253a)
Foto: Josefina Eikenaar/TextielMuseum
Proces van het creëren van Red Thread in het TextielLab, Eylem Aladogan, 2018, Collectie TextielMuseum (BK1265)
Foto: Tommy de Lange i.o.v. TextielMuseum