Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk

26 september 2020 t/m 12 september 2021

Let op: Het TextielMuseum is tijdelijk gesloten t/m 31 mei 2020 i.v.m. het coronavirus. De tentoonstelling ‘Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk’ is hierdoor uitgesteld naar 26 september 2020 t/m 12 september 2021. We gaan 1 juni (tweede pinksterdag) weer open. Samen zorgen we voor een veilig en aangenaam museumbezoek door het hanteren van coronamaatregelen. Lees meer. 

Stap in de wondere wereld van Kiki van Eijk. De Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.

Kiki van Eijk, te zien in expo Gedachtespinsels
Kiki van Eijk met verschillende designproducten in haar studio, foto: Floor Knaapen

Al 20 jaar levert de Eindhovense ontwerper Kiki van Eijk een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design. Het TextielMuseum presenteert de hoogtepunten uit haar werk op een unieke wijze. Van Eijk werkt namelijk samen met scenograaf en ruimtelijk vormgever Theun Mosk, die wordt geprezen om zijn opvallende ontwerpen voor theaterproducties en kunstinstallaties. Samen met Mosk daagt Van Eijk je uit haar designs spelenderwijs te ontdekken. Werp een blik in een kijkdoos om tafelgoed te aanschouwen dat Van Eijk ontworpen heeft, zoom met camera’s in op schetsen van de ontwerper, en beïnvloed de belichting als je door de tentoonstelling beweegt. Al doende ontvouwt het poëtische werk van Kiki van Eijk zich door de tentoonstelling heen.

Kiki van Eijk's Textile Sketch te zien in expo Gedachtespinsels
Kiki van Eijk’s Textile Sketch chair & table

Wonderlijk design
De tentoonstelling toont een divers palet aan designproducten van de Eindhovense ontwerper: van kleurrijke wandkleden en luxe textielobjecten tot meubels, klokken en lampen. Als ontwerper werkt Kiki van Eijk vanuit een levendige nieuwsgierigheid, waarbij zij altijd onderzoekend te werk gaat. Ze experimenteert met verschillende materialen en productiemethoden, of het nu glas, keramiek, brons of textiel betreft. Dat veelzijdige vakmanschap levert een wonderlijk en eigenzinnig design op, dat je anders laat kijken naar alledaagse voorwerpen en objecten. Haar interesse in materialen en techniek bracht haar geregeld naar het TextielMuseum. In het TextielLab, de specialistische werkplaats van het museum, ontstonden veel van Van Eijks textiele werken.

Ontwerper Kiki van Eijk en scenograaf Theun Mosk dagen bezoekers uit Kiki’s werk spelenderwijs te ontdekken.

Kiki van Eijk's Table-Palette te zien in expo Gedachtespinsels
Kiki van Eijk’s Table-Palette uit het project Total Table Design, foto: Frank Tielemans

Van Eindhoven tot Coachella
In het jaar 2000 studeerde Kiki van Eijk cum laude af aan de gerenommeerde Design Academy Eindhoven. Haar designproducten zijn sindsdien te zien in musea, galerieën en op beurzen wereldwijd, van Milaan en Parijs tot Tokio en New York. Naast haar eigen collecties ontwierp Van Eijk voor Studio Edelkoort, MOOOI, Saint-Louis en andere prominente opdrachtgevers. Recentelijk werd bekend dat de ontwerper een kunstinstallatie ontwikkelt voor het aankomende Coachella Valley Music & Arts Festival in de Verenigde Staten.

Kiki van Eijk's Space Poetry te zien in expo Gedachtespinsels
Object uit Kiki van Eijk’s Space Poetry

Theedoeken voor label ‘by TextielMuseum’
In het kader van de expositie lanceert het TextielMuseum drie exclusieve theedoeken voor het label ‘by TextielMuseum’. Geïnspireerd op de natuur heeft Kiki van Eijk drie kleurrijke ontwerpen gemaakt die in het TextielLab vervaardigd worden. De productie hiervan is van dichtbij te aanschouwen op de weefmachines in de werkplaats van het museum. De theedoeken zijn vanaf de opening te verkrijgen in de TextielShop en via de webshop.

Rondom de tentoonstelling organiseert het TextielMuseum verschillende workshops en masterclasses geïnspireerd op de werkwijze van Kiki van Eijk.

Naar perskit

Tentoonstellingen

Meer te zien

Alle tentoonstellingen