Techniek

Tuften

In het TextielLab kun je handmatig kleden op maat laten tuften, waarbij een ontwerp uit soms wel negen kleuren per centimeter ontstaat.

Techniek
Tuften is het met de hand maken van een hoogpolig tapijt. Een handtuft gereedschap blaast een plukje garen met behulp van luchtdruk door een stramien. De tapijten worden direct op de vorm getuft, zodat er geen restmateriaal ontstaat. De poolhoogte wordt aangepast door het garen eerder of later af te snijden.

Deze techniek is geschikt voor iedere ontwerper, kunstenaar of architect die de tijd wil nemen om unieke objecten te maken in de vorm van wand-en vloerkleden, of soms ook modeontwerpen.

Garencollectie
Bij het TextielLab werk je met een een vaste garencollectie voor het tuften. Deze kunnen in huis geverfd worden in de gewenste kleur. Het Lab investeert ook in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. Daarnaast doen we onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel.

Afwerking
Kleden kunnen na het tuften worden voorzien van een hoogwaardige afwerking met een rubberlaag. Zo kunnen de kleden gelijk na productie in gebruik genomen worden.

Werken in het TextielLab?

Wil jij tuften in ons TextielLab? Doe dan eerst een aanvraag. Deze wordt beoordeeld op motivatie, innovatie en kunde waarbij onze focus ligt op inrichtingsprojecten, kunst en mode. Als er een match is, vindt er een intake plaats om te kijken of jouw aanvraag uitvoerbaar is. Houd rekening met een ruime productietijd omdat tuften handwerk is. De gemiddelde doorlooptijd voor een tuftwerk is 4 tot 6 maanden.

Na de intake ontvang je een werkvoorstel en offerte, waarna de ontwikkeling van jouw project wordt ingepland. Voor een optimaal eindresultaat is het prettig dat je zoveel mogelijk aanwezig bent in het TextielLab tijdens de ontwikkelfase.

Een ontwerp aanleveren

  • Een schilderij, een schets of een foto van het te realiseren object.

Aanvraagformulier

Tuften

De Front Office van het TextielLab neemt binnen 10 werkdagen contact met je op over het ingevulde formulier. Je wordt vriendelijk verzocht deze termijn te respecteren.