Bezoekersinfo

Rondleidingen

Ontdek hoe verleden, heden en toekomst op bijzondere wijze samenkomen in ons museum. 

De highlights van ons museum

Kijk mee over de schouder van een kunstenaar in het TextielLab. Kom te weten hoe het was om een kruikenzeiker te zijn in een Tilburgse Textielfabriek. Of raak geïnspireerd door één van onze tentoonstellingen. Wij nemen je graag mee van de oude Damastweverij, naar onze moderne textielwerkplaats: het TextielLab. Dagelijks zijn er gratis mini-rondleidingen. Onderweg vertellen wij je over inspirerende kunstwerken en hoe textiel een belangrijk onderdeel is van ieders leven. Zo maak je kennis met de highlights van ons museum. 

Dagelijks GRATIS mini-rondleidingen

Onze ervaren en enthousiaste rondleiders nemen je mee langs de highlights van het TextielMuseum en het TextielLab. Meld je met maximaal vier volwassenen aan voor de mini-rondleiding en ontdek de wereld van textiel. 

Aanvangstijden dagelijkse mini-rondleidingen

  • dinsdag tot en met vrijdag om 11.00 uur / 12.00 uur / 14.00 uur
  • zaterdag en zondag om 13.00 uur / 14.00 uur / 15.00 uur
  • aanmelden kan uitsluitend ter plekke bij de balie van het museum
  • de duur van de rondleiding is een half uur

 

Let op! De rondleiding is gratis. Maar voor deelname moet je wel een kaartje reserveren bij de balie. Na de tour kun je nagenieten in het TextielCafé. Of je neemt een kijkje in onze TextielShop, waar onder andere meesterlijk huiselijk textiel van ons eigen label by TextielMuseum te vinden is.

Groepsrondleidingen

Op zoek naar een inspirerend bedrijfsuitje? Of een dagje uit met de familie? Of van plan het museum met een groep te bezoeken?

Boek dan een van onze levendige rondleidingen:

Kijk mee over de schouder van een kunstenaar – rondleiding TextielLab
Het TextielLab is het ‘kloppende hart’ van het museum, een unieke plek waar onderzoek en experiment hoog op de agenda staan. Dagelijks werken onze textielexperts samen met designers en kunstenaars aan bijzondere textiele producten. Je wandelt langs de vele technieken: weven, breien, laseren, borduren, tuften en passement.

De geschiedenis van de textielindustrie in Tilburg – rondleiding Industrialisatie
Hoe ging het er vroeger aan toe in een textielfabriek? Hoe werd er toen geproduceerd? Waar komt de naam ‘Kruikenzeiker’ vandaan? Op al deze vragen en meer krijg je antwoord tijdens deze rondleiding. Je brengt een uitgebreid bezoek aan de Wollendekenfabriek met de stoommachine en de Damastweverij. En we vertellen meer over het gebouw dat oorspronkelijk als textielfabriek diende.

Rondleiding tijdelijke tentoonstellingen – Design, kunst of mode centraal
Ieder jaar biedt het TextielMuseum vier tentoonstellingen. De rondleider neemt je mee naar de collectietentoonstelling en de thematentoonstelling op het gebied van textiele kunst, textiele vormgeving of mode. We laten je het maakproces van verschillende objecten zien en we leggen een link met het TextielLab. 

Talen

Rondleidingen worden standaard verzorgd in het Nederlands. Engels kun je aanvragen via het aanvraagformulier. Bezoek je het museum met een groep, dan bieden we ruime cateringmogelijkheden voor bijvoorbeeld een ontvangst met koffie, thee en iets lekkers, een groepslunch of een afsluitende borrel.

Bekijk de cateringmogelijkheden.

Aanmelden

Voor een aanvraag gebruik je het aanvraagformulier. Een aanvraag voor een rondleiding kun je tot uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum indienen. Wij adviseren je om een boeking voor een grotere groep of een uitgebreid programma eerder aan te vragen in verband met beperkte ruimte.

Voorwaarden museumbezoek

Voor het museumbezoek zijn de reguliere huisregels van kracht. Lees hier de huisregels.