Wandkleed Europagebouw Brussel

Kustaa Saksi ontwerpt 26 meter lang wandkleed
Op donderdag 4 juli werd het 26 meter lange wandkleed genaamd Archipelago van kunstenaar en designer Kustaa Saksi onthuld in het Europagebouw in Brussel, ter ere van het derde presidentschap van Finland in de Europese Unie. Het kunstwerk is ontwikkeld en gemaakt in het TextielLab: de professionele werkplaats voor experiment en innovatie in het TextielMuseum in Tilburg. Het wandkleed is tot eind december 2019 te zien in het Europa Forum.

Archipelago in het Europagebouw in Brussel. Kunstenaar: Kustaa Saksi, foto Josefina Eikenaar

Saksi en het TextielLab
Saksi werkte de afgelopen zeven jaar diverse keren in het TextielLab in Tilburg, waar onder andere de werken Herbarium of Dreams, Arachne’s Web en nu ook Archipelago ontstonden. Tevens werd zijn werk vertoond tijdens de tentoonstelling ‘Highlights TextielLab‘ in het TextielMuseum. Het TextielLab biedt als experimenteerplek de mogelijkheid om tijdens het productieproces, letterlijk ‘staande aan de weefmachine’, continue aanpassingen te doen om zo tot het gewenste eindresultaat te komen. Saksi over deze manier van werken:

“Het is voor mij een soort action painting met schering en inslag. Een ‘trial and error’-proces, maar dan met gekleurde garens in plaats van met verf”.

Ontwikkeling van Archipelago in het TextielLab, Kunstenaar: Kustaa Saksi, foto Josefina Eikenaar