TextielMuseum toont dynamisch samenspel tussen makers en TextielLab-experts

16 Maart 2021

‘Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab’ opent 26 juni 2021

Het TextielMuseum opent zaterdag 26 juni de nieuwe tentoonstelling ‘Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab’. Voor het eerst toont het museum in een groepsexpositie hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. De expositie biedt een blik in het maakproces van creatieve makers als Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge. De tentoonstelling staat gepland van 26 juni 2021 tot en met 8 mei 2022.

Dagelijks werken kunstenaars en ontwerpers intensief samen met de technische experts in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. De rol van deze experts, zoals weefspecialisten of garendeskundigen, is vaak onzichtbaar, maar tegelijkertijd essentieel voor het ontwerp- en maakproces. In ieder project gaan de creatieve makers en technische experts met elkaar in dialoog. Ze dagen niet alleen elkaar uit, maar ook de machines en productiemethoden in het lab. Dit leidt tot uitzonderlijke kunstwerken, modecollecties, designproducten en prototypes. De expositie ‘Makersgeheimen’ laat zien hoe deze textiele werken in co-creatie tussen vormgever en technicus tot stand komen en geeft een blik in het inspirerende makerschap dat dagelijks in het TextielLab te ervaren is.

Inspirerend makerschap
Uniek aan het TextielLab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Verdeeld over twee ruimten in de tentoonstelling komt het makerschap tot leven. In de eerste ruimte van de tentoonstelling waan je je als bezoeker in de ateliers en studio’s van makers als Sigrid Calon, Alissa + Nienke en Tanja Smeets en ontdek je hun werkwijzen en inspiratiebronnen. Te zien zijn bijvoorbeeld schetsen, werktekeningen, proeven en garens. In videofragmenten doen de productontwikkelaars, garenspecialisten en technische experts uit het TextielLab het maakproces uit de doeken en vertellen ze hoe ze de textiele werken samen creëerden. In de tweede ruimte van de expositie zijn de (tussen)resultaten van de creatieve productieprocessen te zien: van een innovatieve zonnewering en metershoge wandkleedstalen tot meubelconstructies gemaakt met passementtechniek en kledingstukken die reageren op weersomstandigheden.

Responsief textiel
Een van de tentoongestelde projecten is ‘Marinero’ van Jef Montes, een onderzoek naar een bijzonder soort garen dat deels oplost en krimpt afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur of vocht. Samen met weefspecialist Judith Peskens en breispecialist Damien Semerdjian maakte Montes met dit garen in het TextielLab responsieve kledingstukken. Montes hing de kledingstukken dagenlang in de buitenlucht: ieder kledingstuk vormde zich op een andere wijze door de manier waarop de garens tot een weefsel zijn gemaakt en de reactie op natuurlijke omgevingsfactoren. In de expositie zijn stalen van de stukken te zien en deelt Peskens in een audiotour met Montes wat het betekende om de grenzen van de machines in het lab op te zoeken voor dit onderzoek.

‘Makersgeheimen’ toont het inspirerende makerschap van modeontwerpers, kunstenaars en designers Alissa + Nienke, Sigrid Calon, Jef Montes, Otobong Nkanga, Susanne Oude Hengel, Ines Sistiaga, Tanja Smeets, Koen Taselaar, Geo Wyeth en Tess van Zalinge. Ook ontwerperscollectief Envisions levert een bijdrage, en verzorgt tevens de ruimtelijke vormgeving van de tentoonstelling.

Over het TextielLab
In het hart van het TextielMuseum bevindt zich het TextielLab, de dynamische werkplaats voor innovatieve textielproductie. Het is een proeftuin waar zowel jong talent als gevestigde namen in kunst en design, samen met de technische experts en productontwikkelaars, nieuw werk op de innovatieve machines in het TextielLab creëren. Hiervoor putten ze inspiratie uit de rijke bronnen van het TextielMuseum, zoals oude verfstalen, weefbindingen of productiemethoden.

Bekijk de coronamaatregelenpagina voor actuele informatie over de bezoek- en openingstijden.

‘Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab’ is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Prins Bernhard Cultuurfonds en de structurele ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.