Rondleiding TextielLab en workshop vilten

Vilten

Vilt ontstaat wanneer de schubben van de wol in elkaar haken. Wol kan door sop, warmte en wrijving vervilten.

De belangrijkste benodigdheden bij deze workshop zijn dan ook warm water, zeep en beweging! Met verschillende kleuren gekaarde wol gaan de leerlingen zelf aan de slag.

In het TextielLab, waar met bijzondere garens allerlei textielproducten worden gemaakt, krijgen de leerlingen een rondleiding langs de moderne textielmachines.

De hele klas krijgt eerst een instructie over het vilten. Daarna wordt de klas in twee groepen verdeeld. De eerste groep krijgt eerst een rondleiding langs de machines in het TextielLab. De tweede groep gaat vilten in de TextielStudio, onder begeleiding van de eigen leerkracht en de ouders. Na 45 minuten wordt er gewisseld.

Ontdek textiel

Voor veel kinderen is een bezoek aan het TextielMuseum een eerste kennismaking met het heden, verleden en de toekomst van textiel. Het maakt hen bewust van hoe het onderdeel is van hun dagelijks leven en laat hen ontdekken wat er mogelijk is met textiel. In het TextielLab worden, met de technieken weven, breien, borduren, tuften, laseren en passement, op moderne machines allerlei soorten draden omgetoverd tot textiele voorwerpen en kunst.

Praktische info

Kosten
Per programma staan de kosten vermeld. De entree is voor alle leerlingen van het primair onderwijs vrij. Leerkrachten en begeleidende ouders hebben ook vrije toegang.

Aanmelden
Voor een aanvraag gebruik je het aanvraagformulier. Een aanvraag voor een museumbezoek kan tot uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum worden ingediend. Wil je een boeking voor meerdere klassen tegelijk indienen? Dan is het verstandig dit wat eerder te doen, in verband met de beperkte ruimte.

Voorwaarden schoolbezoek
Een museumbezoek met jonge kinderen vraagt wel wat van de begeleiders. Om ze ‘in toom’ te houden zijn vaak meerdere begeleiders nodig. Per programma staat het aantal begeleiders vermeld dat het museum bij het bezoek verwacht. Alle begeleiders hebben om deze reden vrije toegang.

Lees hier de overige museumregels die gelden voor onderwijsgroepen.

Aanvraagformulier

Vraag uw

boeking aan

Een aanvraag voor een boeking ontvangen we het liefst middels onderstaand formulier. Wij sturen dan zo snel mogelijk een offerte. Ook voor de aanvraag van meer informatie kan dit formulier worden gebruikt.