Rondleiding TextielLab en workshop koorddraaien

Draai mee!

Al in de prehistorie werden koorden gemaakt. Deze werden bijvoorbeeld gebruikt om zware stenen te takelen.

Koorden maken is dus een vaardigheid die al vroeg werd beheerst. Nog steeds zijn koorden en touwen op tal van plekken onmisbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan de scheepvaart. Het is belangrijk dat een koord stevig is én flexibel; je moet ermee kunnen binden. Op de passementafdeling van het museum zien de leerlingen hoe een koord wordt gedraaid. Hier worden verschillende garens voor gebruikt. In de workshop ervaren ze zelf hoe een koord tot stand komt. Iedere leerling maakt, geholpen door een medeleerling, een eigen koord, dat weer kan worden gebruikt om met de hele klas een kunstwerk te maken. Tijdens een rondleiding in het TextielLab krijgen de leerlingen een beeld van het gebruik van de moderne textielmachines.

De hele klas krijgt eerst een instructie over het koorddraaien. Daarna wordt de klas in twee groepen verdeeld. De eerste groep begint in het TextielLab, de tweede groep begint onder begeleiding van de leerkracht en de ouders met koorddraaien. Na 45 minuten wordt er gewisseld.

Ontdek textiel

Voor veel kinderen is een bezoek aan het TextielMuseum een eerste kennismaking met het heden, verleden en de toekomst van textiel. Het maakt hen bewust van hoe het onderdeel is van hun dagelijks leven en laat hen ontdekken wat er mogelijk is met textiel. In het TextielLab worden, met de technieken weven, breien, borduren, tuften, laseren en passement, op moderne machines allerlei soorten draden omgetoverd tot textiele voorwerpen en kunst.

Praktische info

Kosten
Per programma staan de kosten vermeld. De entree is voor alle leerlingen van het primair onderwijs vrij. Leerkrachten en begeleidende ouders hebben ook vrije toegang.

Aanmelden
Voor een aanvraag gebruik je het aanvraagformulier. Een aanvraag voor een museumbezoek kan tot uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum worden ingediend. Wil je een boeking voor meerdere klassen tegelijk indienen? Dan is het verstandig dit wat eerder te doen, in verband met de beperkte ruimte.

Voorwaarden schoolbezoek
Een museumbezoek met jonge kinderen vraagt wel wat van de begeleiders. Om ze ‘in toom’ te houden zijn vaak meerdere begeleiders nodig. Per programma staat het aantal begeleiders vermeld dat het museum bij het bezoek verwacht. Alle begeleiders hebben om deze reden vrije toegang.

Lees hier de overige museumregels die gelden voor onderwijsgroepen.

Aanvraagformulier

Vraag uw

boeking aan

Een aanvraag voor een boeking ontvangen we het liefst middels onderstaand formulier. Wij sturen dan zo snel mogelijk een offerte. Ook voor de aanvraag van meer informatie kan dit formulier worden gebruikt.