Nomadisch wonen met textiel - Japanse inspiratie

13 Maart 2014

Onderdeel van de tentoonstelling Living Spaces is de Concept Room door Studio Makkink & Bey. De ontwerpstudio gaf in opdracht van het museum een visie op het wonen in de toekomst vorm. In het TextielLab vervaardigden zij objecten die in het teken staan van flexibel en nomadisch wonen: VouwPlaats, VensterLicht en WarmteWeefsels.

WarmteKleed is het sociale middelpunt van de kamer: in het centrum staat een houten tafelje, dat ruimte biedt voor een pan met warm eten. Terwijl iedereen om het tafeltje heen zit, beschut door een warme deken, kan het eten nog garen (principe van de hooikist). Op koude dagen kan aanvullend een verwarmingselement met een ommanteling van textiel toegevoegd worden. De deken is op computergestuurde machines in het TextielLab vervaardigd, houten mand/ tafeltje en ook de verwarmingssnoer zijn handwerk.

Kotatsu

De Japanse traditie van de Kotatsu was het uitgangspunt voor WarmteWeefsels. Japanse huizen zijn niet zo goed geïsoleerd als Westerse huizen en centrale verwarming ontbreekt vaak. Een kotatsu is een relatief goedkope manier om warm te blijven in de winter. Een kotatsu is een laag tafelframe, bedekt met een dikke futon of deken. Over de futon ligt een tafelblad. Onder het frame zit een warmtebron die vaak ingebouwd is in de tafel.

De traditionele warmtebron voor de kotatsu is een pot met kooltjes. Tegenwoordig is de warmtebron vaak een elektrische kachel die aan de tafel vastzit. Vergelijkbare verwarmingsprincipes worden toegepast in andere landen, zoals de stoof in Nederland, sandali in Tajikistan and Afghanistan and mesa camilla in Spanje en Portugal.

Suzan Russeler en Jantiene van Elk