Talking Textiles. Curated by Lidewij Edelkoort

Talking Textiles. Curated by Lidewij Edelkoort

28 september 2013 t/m 26 januari 2014

Trend forecaster en design curator Lidewij Edelkoort presenteert van 28 september 2013 tot en met 26 januari 2014 hedendaags textieldesign in Talking Textiles in het TextielMuseum.

Een ruime selectie objecten, waarbij innovatieve textieltechnieken centraal staan, wordt getoond, een voorbode voor de opleving van textiel binnen het interieur. Edelkoort legt uit dat Talking Textiles onze beleving van textiel verruimt: "In een sterk gedigitaliseerde leefomgeving groeit de behoefte aan tactiliteit en dimensie; veel gevestigde ontwerpers geven daaraan gehoor met hernieuwde aandacht voor textiel. De nabije toekomst brengt een enorme opleving van textiel in het interieur: op vloeren, muren en meubels – uitgebreid en op een persoonlijke manier toegepast. Textiel dat luid en duidelijk van zich laat horen: stoffen die tot leven komen, verhalen vertellen, patronen vertonen, welvaart voorspellen en het creatieve doen herleven."

De tentoonstelling heeft tot doel een discussie aan te wakkeren binnen de textielwereld. Het belang van creativiteit en educatie is groot, zeker in een tijd waarin door de globalisering veel textielfabrieken in gevaar zijn. Designers zoeken steeds meer de grenzen op van textiel en maken gretig gebruik van nieuwe technologieën. En dat is terug te zien in de tentoonstelling: van textiel, vloerkleden, wandobjecten, gordijnen, lichtontwerpen, accessoires en gestoffeerd meubilair tot multi-media installaties, films, animaties en digitale printtechnieken.

De tentoonstelling in het najaar van 2013 is speciaal samengesteld voor het TextielMuseum om nieuwe items te tonen. Sommige zijn zelfs voor het eerst in Nederland te zien:

  • Circus, Fernando & Humberto Campana’s iconische vloerkleed gemaakt van poppen voor Nodus
  • Maarten Baas maakt gebruik van Rubelli textiel om zo zijn beroemde Smoke stoel her uit te vinden voor Moooi
  • Josef Frank’s avant garde modernistisch Beast vloerkleed
  • Gestoffeerd meubilair van de Parijse club Silencio, ontworpen door David Lynch in samenwerking met Raphael Navot
  • Braziliaans designer Rodrigo Almeida’s stoel, als hommage aan Reu Kawakubo
  • Ulf Moritz’ innovatieve interieurtextiel voor Sahco
  • Het afstudeerproject van Anni Albers uit 1929, isolatietextiel, recentelijk uitgebracht door Maharam
     Naast haar eigen werk is Edelkoort al geruime tijd bezig fris en jong talent een podium te geven. Daarom krijgen ook afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven een plek binnen de tentoonstelling. Zo wordt een bijzonder tapijt getoond van de Italiaanse designer Daniel Costa, complex geprint textiel van Dienke Dekker en stof geweven van hout door Lenneke Langenhuijsen.

Talking Textiles is samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano van Edelkoort Exhibitions. De curatoren nemen ook objecten uit de collectie van het TextielMuseum op.

De tentoonstelling is te zien van 28 september 2013 tot 26 januari 2014.

Een textiel- en designseminar met Lidewij Edelkoort vindt plaats op 27 november 2013. Uitgebreide informatie hierover verschijnt na de zomer.

Benieuwd naar het verhaal achter de objecten? Op onze Pinterest een bord vol objecten uit de tentoonstelling.