Koningsdamast

Koningsdamast

24 mei 2013 t/m 8 september 2013

In de sfeervolle DamastWeverij van het TextielMuseum wordt het Koningsdamast van kunstenaar Margot Berkman getoond.

Naast haar werk aan de Koninklijke sierhekken, die ter gelegenheid van de troonswisseling samen met lindebomen in verschillende Nederlandse gemeenten een plek krijgen, ontwierp Margot Berkman dit sierlijke damast. Het Koninklijke tafelgoed, dat is uitgevoerd op één van de weefmachines in het TextielLab, laat zien dat een oude traditie nog springlevend is.De symboliek, die in de sierhekken is verwerkt, vind je ook terug in het glanzende witte en wit-oranje damast. Geïnspireerd door de transparantie van oud kant, maar ook door kalligrafische Middeleeuwse handschriften, is een ontwerp tot stand gekomen met elementen die verwijzen naar de geschiedenis van de Oranjes. De oranjeboom met zowel vrucht als bloesem symboliseert voor het Huis van Oranje standvastigheid, onsterfelijkheid en verbondenheid. Maar ook symbolen van het koningschap, een kroon en scepter, zijn als motieven terug te vinden in het damast.
Verborgen in het middenmotief is de kop van een leeuw te ontwaren, refererend aan het Nederlandse rijkswapen. Als strooimotiefjes zijn ook zonnen ingeweven. Zij grijpen terug op de Incazon uit het wapen van Argentinië, het vaderland van koningin Maxima.

Het maken van gedenkdamast is een aloude traditie in Nederland. Damasten tafelgoed, glanzend wit met ingeweven patronen, behoorde eeuwenlang tot de kostbaarheden die leden van vorstenhuizen cadeau kregen. Het werd in Nederland met zorg gemaakt en vertegenwoordigde door de arbeidsintensieve techniek een grote waarde. Bij speciale gelegenheden zoals een geboorte, huwelijk, regeringsjubileum en kroning werd fraai tafellinnen vervaardigd. In een aantal gevallen werd het uitsluitend voor de Oranjes gemaakt, maar meestal was het ook op de vrije markt te koop.

Het TextielMuseum staat voor deze traditie. Het biedt ontwerpers en kunstenaars volop de gelegenheid om in zijn bedrijvige TextielLab hedendaagse designs te ontwikkelen. Een prachtige linnen set Koningsdamast, in speciale afmetingen, zal dan ook namens TextielMuseum en Margot Berkman aan het koningspaar worden overhandigd.

Het Koningsdamast is te koop in onze TextielShop.
Het bestaat uit een tafellaken, een loper en servetten en is van 50% linnen en 50% katoen. De servetten zijn in twee kleuren te verkrijgen; klassiek wit en feestelijk oranje.
Zie ook: www.margotberkman.nl