Masterclasses 'Jazz Age | Fashion & Photography'

Het TextielMuseum organiseert verschillende masterclasses rondom de lopende tentoonstelling. Doe ervaring op met uiteenlopende textieltechnieken onder leiding van experts. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. De masterclasses zijn een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van textiel. Basis textielkennis is gewenst maar niet persé noodzakelijk.

De volgende masterclasses staan gepland rondom de tentoonstelling 'Jazz Age | Fashion & Photography’:

zaterdag 20 januari
vrijdag 23 februari
zaterdag 10 maart
Couture Techniques
zaterdag 7 april
Pattern Cutting - Het geheim van Madame Vionnet
zaterdag 21 april Pattern Cutting - Het geheim van Madame Vionnet

Masterclass Pattern Cutting - het geheim van Madame Vionnet

Madeleine Vionnet ( 1876-1975) wilde kleding maken die uitging van de natuurlijke vormen van het vrouwelijke lichaam.  In de jaren 20 ontwikkelt ze daarvoor geheel eigen interpretaties van de bestaande technieken. Het bekendste is het schuin op de weefdraad knippen van de patroondelen uit de stof, met andere woorden: de bias-cut. Daarnaast drapeert ze de stof op een kleine pop, een eigen vorm van moulage. Zo kan ze elk patroon in een drie-dimensionale vorm ontwikkelen.

In deze masterclass verkennen we deze uitdagende technieken.
Hierbij onderzoeken we de volgende thema’s:
•Wat is het geheim van de manier waarop Madame Vionnet haar modellen ontwerpt?
•Hoe kun je deze technieken zelf toepassen en omzetten in een patroon?
•Welke stoffen zijn juist wel of helemaal niet geschikt?

De Masterclass wordt afgesloten met het bespreken van de patronen die zijn ontstaan. Je gaat naar huis met een door jezelf ontwikkeld patroon dat klaar is om uitgevoerd te worden. Na de deelname heb je voldoende ervaring om zelfstandig thuis schuin gesneden patronen en ontwerpen te ontwikkelen.

Rianne van der Steen
De workshop wordt gegeven door Rianne van der Steen, zij is als modevormgever in het bijzonder bezig met de technische constructie van kleding en heeft als docent veel ervaring in het overbrengen van het hoe en wat van deze technieken aan geïnteresseerde mode-makers. Na haar opleiding werkte zij bij verschillende iconische mode-ontwerpers, zoals Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Isabell Kristensen, Robert Cary-Williams, Bruce Oldfield en bij Nederlandse labels als Cora Kemperman en The People of the Labyrinths. Zij heeft haar eigen mode-atelier Rianne van der Steen Couture en ontwikkelt op dit moment een capsule collectie die haar visie op het modemaken weerspiegelt.

Ervaring is niet vereist. Minimaal 10, maximaal 15 deelnemers.

Foto 1: Beeldmerk Modehuis Madame Vionnet
Foto 2: Ontwerp Rianne van der Steen Couture voor tentoonstelling ' Ode aan de Maas' - curator Katja Rodenburg

Datum: zaterdag 20 januari  2018
Door: Rianne van der Steen
Datum: zaterdag 7 april 2018
Door: Rianne van der Steen
Datum: zaterdag 21 april 2018
Door: Rianne van der Steen
Locatie: TextielMuseumInschrijven verplicht: u bent ingeschreven wanneer de betaling voor de masterclass is ontvangen

Couture Techniques

Mode ontwerper en kunstenaar Desiree Hammen toont tijdens deze masterclass de diversiteit van verschillende couture technieken op het gebied van mode. Tijdens de masterclass wordt kennis gemaakt met verschillende borduurtechnieken en je leert hoe je stoffen ermee kunt verrijken. Geïnspireerd door o.a. de tentoonstelling 1920s Jazz Age | Fashion & Photography ga je zelf aan de slag met een eigen applique.

Desiree Hammen is afgestudeerd aan L'Ecole Lesage in Parijs, dé couture opleiding van Europa en aan de mode afdeling van Artez Arnhem. In haar werk combineert ze haute couture technieken met haar eigen DIY skills waarbij ze zoekt naar de schoonheid van het imperfecte. Freestyle is onderdeel van haar werkmethode. Haar werk is altijd uniek, handgemaakt en kan omschreven worden als poëtisch, chaotisch, intens en speels.

Ervaring is niet vereist. Minimaal 10, maximaal 15 deelnemers.

Datum: vrijdag 23 februari 2018
Tijd: 11.00 tot 16.30 uur
Door: Desiree Hammen
Datum: zaterdag 10 maart 2018
Door: Desiree Hammen
Locatie: TextielMuseum

Koop online je ticket voor de Masterclasses
Reserveer jouw plaats voor de Masterclass door aankoop van een ticket via het online ticketsysteem. Je ontvangt na aankoop je ticket per mail dat enkel nog even gescand moet worden in het museum.
Tickets voor de masterclasses zijn exclusief entree. Dus nog geen entreebewijs of museumkaart? Voeg deze dan gemakkelijk toe aan je bestelling onder de knop 'Entree individueel'.

Wijziging of annulering
Tot één week van tevoren zijn wijzigingen of annulering kosteloos. Daarna zijn we genoodzaakt de kosten van de masterclass en eventuele catering in rekening te brengen.
Bij onvoldoende aanmeldingen wordt de masterclass geannuleerd, in welk geval je restitutie van je betaling krijgt.

Beschikbaarheid
Wanneer er geen tickets worden weergegeven voor de betreffende masterclass, dan is deze uitverkocht en kun je je niet meer inschrijven.

Vragen
Vragen over de masterclasses kun je mailen naar: masterclass@textielmuseum.nl. Je ontvangt hierop z.s.m. antwoord.