TextielTalk

Het TextielMuseum organiseert TextielTalk: inhoudelijke verdieping bij een tentoonstelling in het TextielMuseum. Op zondagmiddag bespreekt Jantiene van Elk in de bibliotheek een podcast, kranten- of tijdschriftartikel of een boek bij één van de lopende tentoonstellingen. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over het onderwerp. Na afloop kun je aansluiten bij een gratis minirondleiding door de tentoonstelling. Thema’s zoals inclusieve mode, koloniale handel en Bauhaus komen aan de orde.

Deelname aan de TextielTalk is gratis, maar museumentree is verplicht.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inclusieve mode

Zondag 24 maart
Om 15:45 kunt u aansluiten bij de gratis minirondleiding.

Onze identiteit komt tot uitdrukking in onze kleding. De tentoonstelling Cultural Threads onderzoekt de verschuivende grenzen tussen landen en mensen, machtsverhoudingen en culturen. De Podcast van Lex Bohlmeijer (De Correspondent) in gesprek met Janice Deul is aanleiding om te praten over diversiteit in mode en media. Janice Deul is mode-activist die strijd tegen het eenzijdige beeld in mode en lifestylemagazines. Deze bladen kunnen veel inclusiever zijn door niet alleen het dominante schoonheidsideaal te laten zien: wit, dun en jong.

Lex Bohlmeijer. ‘Podcast: Ons schoonheidsbegrip is toe aan een grondige herziening.’ De Correspondent, 28 juli 2018.

Aanmelden via bibliotheek@textielmuseum.nl. Bij te weinig aanmeldingen (< 5) gaat de bijeenkomst niet door. Mocht u verhinderd zijn, dan wederom mailen naar bibliotheek@textielmuseum.nl.

Dutch wax prints en identiteit

Zondag 26 mei
Om 15:45 kunt u aansluiten bij de gratis minirondleiding.

Afrikaanse millennials willen meer weten over traditionele Afrikaanse kunst en cultuur, het erfgoed dat hun identiteit mede vormt. Munganyende Hélène Christelle onderzoekt de herkomst van Afrikaanse waxstof, gemaakt door het bedrijf Vlisco in Helmond, vanaf de koloniale 19e eeuw tot heden. Haar moeder vindt de stoffen prachtig, maar Munganyende en andere Afrikaanse millennials stellen vragen bij dit koloniale erfgoed. Aan de hand van het artikel van Munganyende gaan we in gesprek over dit onderwerp en laat ik voorbeelden van Dutch wax uit de collectie van het TextielMuseum zien.

Munganyende Hélène Christelle. ‘Deze stof stemt Afrikaanse millennials tot nadenken.’ De Correspondent, 19 november 2018.

Zondag 29 september

Bauhaus en gender

Zondag 24 november
Bauhaus en andere culturen (onder voorbehoud)