Boeken bij tentoonstelling Simply Scandinavian

Welke tentoonstellingen het TextielMuseum gaat programmeren, is zo'n jaar of twee eerder al bekend. Op dat moment start de voorbereiding, ook in de bibliotheek, door boeken te verzamelen rond het thema: boeken die al in huis zijn en nieuwe boeken.

Zo is de collectie Scandinavische design boeken de afgelopen twee jaar flink uitgebreid. Een bijzondere toevoeging is een boek uit 1954, dat we tweedehands gekocht hebben. Dit boek, Design in Scandinavia; an exhibition of objects for the home from Denmark, Finland, Norway, Sweden, hoorde bij een door de V.S. reizende tentoonstelling, samengesteld door het Virginia Museum of Fine Arts. Conservator Suzan Russeler gebruikte dit boek als een van de uitgangspunten voor de tentoonstelling, omdat deze tentoonstelling belangrijk was voor het populair worden van design uit Scandinavische landen. Het boek ligt in een vitrine op de tentoonstelling.

De hernieuwde publieke belangstelling voor de Scandinavische vormgeving uit de jaren 1950 en voor hedendaags Scandinavisch design, zie je terug in het grote aantal boeken dat recent verschenen is over dit onderwerp. Hieronder vind je een overzicht van recente boeken Scandinavisch design, over ontwerpers, bedrijven, Finland en Denemarken en Scandinavisch design in het algemeen. Er zijn boeken die het onderwerp meer wetenschappelijk benaderen, maar ook koffietafelboeken met mooie foto's.

Het TextielMuseum heeft bij de tentoonstelling een boek uitgegeven. Dit boek begint met een essay over de Scandinavische vormgevingstraditie van 1945-heden, daarna volgen drie teksten over de designcultuur van Denemarken, Zweden en Finland. Het eindigt met een interview met ontwerpersduo Stefan Scholten en Carole Baijings, die in opdracht van het TextielMuseum textiel en meubels hebben vormgegeven in de Scandinavische traditie en de vormgeving van de tentoonstelling op zich namen.

De boeken zijn in te zien in de bibliotheek van het TextielMuseum tijdens de openingstijden.

Tentoonstellingscatalogus

Simply Scandinavian : design uit de Noordse landen 1945-2018 / Emma Järvenpää, Julia Kantelberg, Suzan Rüsseler, Scholten & Baijings. Tilburg : Textielmuseum, 2018.

Ontwerpers

Josef Frank Against Design : Das anti-formalistische werk des architekten = The architect's anti-formalist oeuvre / Ed.: Christoph Thun-Hobenstein, Hermann Czech und Sebastian Hackenschmidt; tekst: Mikael Bergquist ... [et al.]. - Basel : Birkhäuser, 2016.

Maija Isola : art, fabric, Marimekko. The story of a legendary designer of Marimekko / Eri Shimatsuka. - [s.i.] : PIE, 2012.

Verner Panton : the collected works / Ed. by Alexander von Vegesack and Mathias Remmele. - Weil am Rhein : Vitra Design Museum Stiftung, 2000. -

Reproducing Scholten & Baijings / Michael Maharam; Louise Schouwenberg. - London : Phaidon, 2015.

Hannah Ryggen : verden i veven = weaving the world / Ed.: Marianne Yvenes. - London : Koenig Books, 2015.

Wegner : just one good chair / Christian Holmsted Olesen; vert.: Mark Mussari. - Ostfildern : Hatje Cantz, 2014.

Bedrijven

Interwoven : Kvadrat textile and design / Hettie Judah. - Munich [etc.] : Prestel, 2013.

Marimekko : Fabrics, Fashion, Architecture. - London : BGC Yale, 2003.

Finland

Builders of the future : finnish design 1945-67 / Ed.: Jukka Savolainen, Aila Svenskberg. - Helsinki : Designmuseo, 2010.

Finnish design : a concise history / Pekka Korvenma. - London : V&A Publishing, 2014. -

Ryijy! The finnish ryijy-rug / Marjo Ahonen-Kolu, Leena Svinhufvud. - Helsinki : Designmuseo, 2009.

Denemarken

Danish modern : between art and design / Mark Mussari. - London : Bloomsbury, 2016.

Scandinavië

Interior inspiration : Scandinavia / Sonia Lucano. - London : Thames & Hudson, 2016.

Modernism in Scandinavia : art, architecture and design / Charlotte Ashby. - London : Bloomsbury, 2017.

New Nordic design / Dorothea Gundtoft. - London : Thames & Hudson, 2015.

Real Nordic living : design - kunst - food - natuur / Dorothea Gundtoft. - Tielt : Lannoo, 2017.

The red thread : Nordic design / Oak Publishing. - London : Phaidon, 2017. -

Scandinavia dreaming : Nordic homes, interiors and design / Ed. by Sven Ehmann, Robert Klanten, Angel Trinidad. - Berlin : Gestalten, 2016.

Scandinavian design : alternative histories / Kjetil Fallan. - London : Berg, 2012.