Ontdek

Damastweverij en -wasserij

Tafelkleden met bijpassende kleine en grote servetten van glanzend, linnen damast met zijn subtiele spel van schimmige figuren en patronen maakten vroeger deel uit van de uitzet van vrouwen uit welgestelde families.

Damastweverij: herinnering aan een oud ambacht

Een van de tentoonstellingsruimtes in het TextielMuseum is de oude Damastweverij. De Brabantse weverij W.J. van Hoogerwou & Zonen legde zich vanaf het midden van de 19e eeuw toe op het vervaardigen van prachtig, met de hand geweven linnen. Het bedrijf is gesloten in 1970, maar de rijke erfenis is nog steeds te bewonderen in het TextielMuseum. Dit bestaat uit de oorspronkelijke handweefgetouwen, een uitgebreid archief van patroontekeningen, Jacquard-kaarten, staalboeken en het mooie linnen zelf. De exposities van het damasten tafelgoed wisselt jaarlijks.

Damastwasserij: voor jouw moderne tafelgoed

Fraai tafelgoed is weer helemaal in. In de Damastwasserij en -opmakerij – onderdeel van de Damastweverij – kun je je mooie tafelgoed op ambachtelijke wijze laten behandelen. Het wordt gewassen, gemangeld, 24 uur in de linnenpers gedaan en tot slot in blauw papier verpakt – tegen het vergelen. 

Wil je jouw tafelgoed laten reinigen in onze Damastwasserij?