Carlos Amorales ontwikkelt kunstwerk in het TextielLab voor expo Stedelijk Museum

16 December 2019

Een van Mexico’s grootste hedendaagse kunstenaars, Carlos Amorales, ontwikkelde in samenwerking met het TextielLab zestig textiele panelen voor zijn kunstwerk 'Orgy of Narcissus'. Het werk is vanaf 23 november 2019 te zien in zijn solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De geweven stoffen worden samen met Carlos Amorales gecontroleerd op kwaliteit en kleur in het TextielLab

De multidisciplinaire kunstenaar Carlos Amorales onderzoekt in zijn werk spanningen tussen het individu en de samenleving en gebruikt alle denkbare mediatypen om deze uit te beelden. Voor zijn nieuwe werk genaamd Orgy of Narcissus kiest Amorales ervoor om te werken met textiel. In het TextielLab ging hij samen met onze weefexperts op zoek naar de mogelijkheden van dit analoge medium. Het resultaat van deze samenwerking is een zestigtal kleurrijke textiele panelen waarmee hij het verhaal vertelt van een held die gevangen lijkt in een narcistische orgie met klonen van zichzelf.

Carlos Amorales tijdens zijn werkperiode in het TextielLab

'Het uitgebreide kleurenpalet en de achtergrond van het ontwerp waren een interessante uitdaging.'

– Marjan van Oeffelt, productontwikkelaar

Uitdaging in het TextielLab

De weefexperts van het TextielLab - de professionele werkplaats van het TextielMuseum - werden op de proef gesteld tijdens de ontwikkeling van het kunstwerk van Amorales. Zowel de grote hoeveelheid weefsels die gemaakt moesten worden als het uitgebreide kleurenpalet en de achtergrond van het ontwerp waren een interessante uitdaging. Amorales baseerde zijn Orgy of Narcissus op een aantal met een marker gemaakte tekeningen die hij wilde vertalen naar stof. Na het fotograferen van deze tekeningen bestonden de afbeeldingen uit meer dan 250 kleuren. Dit uitgebreide kleurenpalet is gereduceerd naar 25 garenkleuren om de tekeningen te kunnen weven op de computergestuurde weefmachines van het TextielLab. De diepe kleuren van de tekeningen komen terug in de weefsels door het gebruik van 100% zijde uit Italië. Dit bijzondere garen zorgt voor een dunne kwaliteit en een subtiele glans in het werk.

Verschillende fases in het ontwerp- en maakproces van Carlos Amorales in het TextielLab

Nadat het kleurenpalet was vastgesteld begon een uitgebreide zoektocht naar de perfecte scherpte tussen de lijntekeningen en de achtergrond van de textiele panelen. Het eindresultaat is een crèmekleurige geweven achtergrond, die een soortgelijke uitstraling heeft als het schetspapier waar Amorales zijn tekeningen op maakte.

Orgy of Narcissus

Het kunstwerk van Amorales vertelt het verhaal van een held die gevangen lijkt in een narcistische orgie met onverzadigbare klonen van zichzelf.  ‘De held lijkt zich in eerste instantie wel te vermaken, maar als je wat langer kijkt ontdek je dat eigenlijk niemand het echt naar z’n zin heeft’, vertelt Leontine Coelewij, de curator van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Amorales onderzoekt met dit kunstwerk het eigentijdse culturele fenomeen ‘memes’: plaatjes en filmpjes die zich verspreiden via social media, waarbij de betekenis razendsnel kan veranderen en zo onbegrijpelijk wordt voor buitenstaanders. Memes worden op een zelfde soort manier verspreid als roddels en mythes: telkens wanneer ze worden naverteld, veranderen ze een beetje, om vervolgens een heel eigen leven te gaan leiden. Onderwerpen als dupliceren, anonimiteit en het verloren gaan van auteurschap spelen al langer een rol in het werk van Amorales. Door de opkomst van memes op social media hebben deze onderwerpen een nieuwe urgentie gekregen.

‘De held lijkt zich in eerste instantie wel te vermaken, maar als je wat langer kijkt ontdek je dat eigenlijk niemand het echt naar z’n zin heeft.'

– Leontine Coelewij, curator Stedelijk Museum

Carlos Amorales aan de weefmachine in het TextielLab

Tentoonstelling in het Stedelijk Museum

Het werk Orgy of Narcissus is onderdeel van de solotentoonstelling ‘Carlos Amorales – The Factory’ in het Stedelijk Museum Amsterdam. In deze tentoonstelling gebruikt Amorales installaties, schilderijen, animaties, video en audio om het spanningsveld tussen individuen en de samenleving te verbeelden.

De solotentoonstelling ‘Carlos Amorales - The Factory’ is vanaf 23 november t/m 17 mei te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Carlos Amorales, Orgy of Narcissus, 2019. Met dank aan de kunstenaar en kurimanzutto, Mexico-Stad / New York, en Nils Stærrk Gallery.

Stedelijk Museum Amsterdam, foto: Peter Tijhuis