Masterclass Van 2D naar 3D textiel

Deze masterclass gaat over verrassingen, transformaties en technieken waarmee je ruimtelijk met textiel kunt werken. In plaats van ons direct te richten op de technieken en een eindwerk, beginnen we met een snelle, platte schets-collage. Pas daarna gaan we aan de slag met oude en nieuwe textieltechnieken waarmee we de collage driedimensionaal maken. 

Aan het begin van de masterclass weet je nog niet welk technieken je gaat gebruiken, hierdoor ontdek je nieuwe manieren om je werk te bekijken en om vervolg stappen te nemen. Dit leidt tot verrassende vertalingen en uitkomsten. Je ontdekt bijvoorbeeld nieuwe mogelijke functies of betekenissen in je collage die je daarvoor nog niet zag. De mogelijkheden blijken vaak eindeloos. 

masterclass van 2D naar 3D textiel

Aan het einde van de masterclass heb je een aantal ruimtelijke textieltechnieken onder de knie, weet je hoe je door onverwachte stappen tot fantasierijke mogelijkheden komt en hoe verhalende elementen zich tijdens het maken kunnen ontwikkelen. Daarnaast ga je naar huis met je collage, je textiele sculptuur op een houten sokkel en een document met beeldende werkbeschrijvingen van de aangeboden technieken om thuis verder mee aan de slag te kunnen. 

masterclass van 2D naar 3D textiel

Masterclass leider

Deze masterclass wordt gegeven door Saar Scheerlings.  Saar studeerde in 2014 af aan de Design Academy Eindhoven, en werkt als autonoom vormgever en kostuumontwerper. Ze maakt collages en kleurrijke textiele sculpturen en meubels, waarvoor ze inspiratie haalt uit etnografische collecties van musea, ambachten en klederdrachten, maar ook verpakkingen uit de papierbak, afgedankte stoffen of vondsten in de kringloopwinkel.  Ze werkt niet volgens een van tevoren bedacht stappenplan, maar liever vanuit handelingen en ambachten. Daarbij wisselt ze graag van schaal, dimensie, techniek en materiaal, waardoor alles zich steeds kan transformeren naar een ander object, een andere betekenis of andere functie.

Haar werk is o.a. te zien tijdens de Dutch Design Week 2020 met Crafts Council Nederland, Fries Museum, Zuiderzee Museum, Design Museum Gent en in diverse winkels en galeries.

Praktische informatie

  • Voor deze masterclass is het handig als je overweg kunt met een gewone naaimachine. Je hoeft niets mee te nemen of voor te bereiden.