TextielTalk

Zondag 24 november 2019

Het TextielMuseum organiseert TextielTalk: inhoudelijke verdieping bij een tentoonstelling in het museum. Op zondagmiddag geeft Jantiene van Elk een korte introductie bij één van de lopende tentoonstellingen. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over een thema dat daarbij aansluit. Thema’s zoals Bauhaus en gender, de betekenis van ambacht, inclusieve mode en koloniale handel komen aan de orde.

De kracht van ambacht

Onze kleding wordt tegenwoordig grotendeels machinaal en in grote oplagen gemaakt, er komen weinig ambachtelijke vaardigheden bij kijken en de productie gaat razendsnel. Dit is totaal anders bij haute couture collecties, waar vele uren handwerk nodig zijn om een unieke outfit te maken, die vaak slechts één keer gedragen wordt. De tentoonstelling ‘The Art of Lace’ biedt een blik achter de schermen bij Franse kantmakers en couturiers die werken voor wereldberoemde modehuizen als Chanel en Louis Vuitton.

Bij deze TextielTalk kom je meer te weten over de tentoonstelling ‘The Art of Lace’ en wat er komt kijken bij het maken van een haute couture creatie. We gaan samen in gesprek over wat haute couture en ambacht betekenen en hoe zich dit verhoudt tot bijvoorbeeld fast fashion. Wie of wat bepaalt of we een kledingstuk waardevol vinden en wat weten we over hoe kleding ontstaat?

Programma

Datum: Zondag 24 november 2019
Tijd: 14:30 – 15:30
Om 15:45 kun je aansluiten bij de gratis minirondleiding

Aanmelden kan via [email protected]. Bij te weinig aanmeldingen (< 5) gaat de bijeenkomst niet door. Heb je je aangemeld maar kun je toch niet komen? Laat het ons dan even weten via mail.