Rondleidingen

Bezoek het TextielMuseum aan de hand van een inspirerende rondleiding en ontdek hoe verleden, heden en toekomst op bijzondere wijze samenkomen in ons museum. 

Kijk mee over de schouder van een kunstenaar in het TextielLab. Kom te weten hoe het was om een kruikenzeiker te zijn in een Tilburgse Textielfabriek. Of raak geïnspireerd door één van onze tentoonstellingen. Wij nemen je graag mee van de oude Damastweverij, naar onze moderne textielwerkplaats: het TextielLab. Onderweg vertellen wij je over inspirerende kunstwerken en hoe textiel een belangrijk onderdeel is van ieders leven. Zo maak je kennis met de highlights van ons museum.

Rondleiding TextielLab

Kijk mee over de schouder van een kunstenaar

Het TextielLab is het ‘kloppende hart’ van het museum, een unieke plek waar onderzoek en experiment hoog op de agenda staan. Dagelijks werken onze textielexperts samen met designers en kunstenaars aan bijzondere textiele producten. Je wandelt langs de vele technieken: weven, breien, laseren, borduren, tuften en passement.

Ga naar aanvraagformulier

Rondleiding Industrialisatie

De geschiedenis van de textielindustrie in Tilburg

Hoe ging het er vroeger aan toe in een textielfabriek? Hoe werd er toen geproduceerd? Waar komt de naam ‘Kruikenzeiker’ vandaan? Op al deze vragen en meer krijg je antwoord tijdens deze rondleiding. Je brengt een uitgebreid bezoek aan de Wollendekenfabriek met de stoommachine en de Damastweverij. En we vertellen meer over het gebouw dat oorspronkelijk als textielfabriek diende.

Ga naar aanvraagformulier

Rondleiding tijdelijke tentoonstellingen

Design, kunst of mode centraal

Ieder jaar biedt het TextielMuseum vier tentoonstellingen. De rondleider neemt je mee naar de collectietentoonstelling en de thematentoonstelling op het gebied van textiele kunst, textiele vormgeving of mode. We laten je het maakproces van verschillende objecten zien en we leggen een link met het TextielLab. 

Ga naar aanvraagformulier

Praktische zaken

Catering tijdens uw groepsbezoek

Als het museum met een groep wordt bezocht zijn er ruime cateringmogelijkheden voor bijvoorbeeld een ontvangst met koffie/thee en iets lekkers erbij, een groepslunch en/of een afsluitende borrel.

Bekijk de cateringmogelijkheden

Talen

Rondleidingen worden standaard verzorgd in het Nederlands. Je kunt ook een rondleiding in het Engels aanvragen via het aanvraagformulier.

Aanmelden

Voor een aanvraag gebruik je het aanvraagformulier. Een aanvraag voor een rondleiding kun je tot uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum indienen. Wij adviseren je om een boeking voor een grotere groep of een uitgebreid programma eerder aan te vragen in verband met beperkte ruimte.

Ga naar aanvraagformulier

Huisregels

Voor het museumbezoek zijn de reguliere huisregels van kracht. Lees hier de huisregels.

Dagelijks GRATIS mini-rondleidingen

Onze ervaren en enthousiaste rondleiders nemen je dagelijks mee langs de highlights van het TextielMuseum en het TextielLab. Deze rondleidingen zijn bedoeld voor individuele bezoekers. Je kunt je op de dag zelf aanmelden bij de balie met maximaal 4 personen per rondleiding. De totale groepsgrootte per mini-rondleiding is maximaal 15 personen.

Aanvangstijden dagelijkse mini-rondleidingen

  • dinsdag t/m vrijdag om 11:00u/12:00u/14:00u
  • zaterdag en zondag om 13:00u/14:00u/15:00u
  • aanmelden kan uitsluitend ter plekke bij de balie van het museum
  • de duur van de rondleiding is een half uur
  • deze rondleidingen worden alleen in het Nederlands gegeven

Let op! De rondleiding is gratis. Maar voor deelname moet je wel een kaartje reserveren bij de balie. Na de tour kun je nagenieten in het TextielCafé. Of je neemt een kijkje in onze TextielShop, waar onder andere meesterlijk huiselijk textiel van ons eigen label by TextielMuseum te vinden is.