Masterclass Zintuiglijk Ontwerpen

Met tactiliteit, vorm- en kleurkeuzes in je ontwerp kun je de ervaring van de toeschouwer of gebruiker sturen. Tijdens de masterclass Zintuigelijk Ontwerpen leer je te onderzoeken mét je zintuigen, maar ook te ontwerpen vóór de zintuigen. Je gaat voelen, luisteren, ruiken, kijken en leert ontwerpkeuzes maken met als doel de zintuigen van anderen aan te spreken.

In deze masterclass leer je op een interactieve manier bewust te worden van hoe je materialen en producten ervaart; wat voel je? wat zie je? Je leert onder woorden te brengen wat je ervaart en dit aan ontwerpbeslissingen te koppelen.

Je gaat zelf aan de slag met het vormen van een zintuiglijke ervaring voor een object naar keuze, zoals een lamp, stoel of een kledingstuk. Tijdens deze masterclass stel je jezelf de vraag hoe de gebruiker jouw object ervaart. Vanuit die vraag ga je aan de slag en aan het eind van de masterclass heb je een concept, ontworpen vanuit de zintuigen en gevisualiseerd in een moodboard. Het concept is klaar om thuis verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijk product.

Masterclass zintuiglijk ontwerpen

Masterclass leider

De masterclass wordt gegeven door de Tilburgse ontwerper en Art Director Fransje Gimbrère. Ze studeerde in 2017 af met haar ‘Standing Textile(s)’ aan de Design Academy in Eindhoven. Fransje creëert verwondering en stimuleert de zintuigen door het gedrag van materiaal te manipuleren of de manier waarop materie wordt waargenomen te beïnvloeden. Zo toont ze verrassende mogelijkheden en inspireert ze opdrachtgevers en de industrie om op een andere manier naar bestaande materialen en conventionele technieken en toepassingen te kijken.

Praktische informatie

  • Deze masterclass is voor iedereen toegankelijk.
  • Neem een notitieboek of blok mee en minstens 10 materialen of objecten waar je je intuïtief aangetrokken door voelt. Dit gevoel kan bijvoorbeeld ontstaan door de kleur, de vorm of het materiaal. Met deze materialen en objecten zal ook gewerkt worden tijdens de masterclass.