Masterclass Collectief wandkleed met Kiki van Eijk

In de solotentoonstelling ‘Gedachtespinsels’ stap je in de wondere wereld van ontwerper Kiki van Eijk. Met interactieve elementen die de zintuigen prikkelen daagt de ontwerper bezoekers uit om haar werk spelenderwijs te ontdekken. Ter gelegenheid van de tentoonstelling geeft Kiki van Eijk twee exclusieve masterclasses waarin zij haar visie en werkwijze met jou deelt. Samen met de andere deelnemers ontwerp je een gezamenlijk wandkleed door low tech textieltechnieken op een intuïtieve en speelse manier toe te passen.

Over de masterclass

Tijdens deze masterclass neemt Kiki van Eijk je mee in haar creatieve proces en ontdek je de verschillende ontwerpmethodieken zie ze gebruikt. De masterclass start met inspiratie opdoen in de tentoonstelling ‘Gedachtespinsels’. Aan de hand van verschillende werken uit de tentoonstelling geeft ze een inkijk in haar ontwerpproces en de technieken en materialen die ze gebruikt.

Typerend voor het werk van Kiki is de combinatie van meerdere stijlen die zorgt voor gelaagdheid. Dit komt ook terug in het gezamenlijke wandkleed wat we gaan maken. We starten met een individueel ontwerp en vervolgens maken we een groot gezamenlijk wandkleed door een geheel te maken van de individuele ontwerpen. Zo ontstaat er één eclectisch ‘Gesamtkunstwerk’; een wandkleed waarin verschillende stijlen gecombineerd worden door een bijdrage van verschillende ontwerpers.

We werken met textiel en restmaterialen uit het TextielLab en na afloop krijgt ieder een eigen deel van het wandkleed (een afgekaderd patchwork).

Over Kiki van Eijk

De Nederlandse ontwerper Kiki van Eijk staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Kiki van Eijk levert al 20 jaar een onderscheidende bijdrage aan het internationaal geprezen Dutch Design. Het werk van Van Eijk vertrekt vanuit een levendige nieuwsgierigheid, waarbij ze onderzoekend te werk gaat. Op deze manier creëert ze wonderlijke en eigenzinnige designs, door te experimenteren met verschillende materialen en productiemethoden. Met haar werk laat ze de toeschouwer anders kijken naar alledaagse voorwerpen en objecten zoals wandkleden, meubels, klokken en lampen.

Tentoonstelling Gedachtespinsels

In de solotentoonstelling ‘Gedachtespinsels’ creëert Kiki van Eijk samen met scenograaf Theun Mosk een unieke beleving die al je zintuigen aanspreekt. Met een kijkdoos, projecties en andere interactieve elementen wakkeren zij de verbeelding aan en dagen ze bezoekers uit om Van Eijk’s oeuvre spelenderwijs te ontdekken. Lees meer. 

Praktische zaken

Neem eventueel de volgende dingen mee naar de masterclass (optioneel):

  • restmateriaal stoffen in verschillende kleuren als je die hebt
  • bijzondere garens als je dat interessant vindt om toe te voegen
  • een fijne schets pen en potlood