Wie zijn de vrienden

Wie zijn de vrienden

De Stichting Vrienden van het TextielMuseum, opgericht in 1982, stelt zich het doel het TextielMuseum met raad en daad te ondersteunen bij de realisatie van haar doelstellingen en activiteiten. Zij is nauw betrokken bij alle ontwikkelingen van het museum. 
 
Zo ondersteunt de stichting het museum in haar ambitie uit te groeien tot hèt kenniscentrum op textielgebied op nationaal en Europees niveau. De ondersteuning heeft tot op heden vorm gehad in een financiële bijdrage aan onder meer:
 
  • Interactieve modellen voor de expositie 'Building with Textiles' - september 2014
  • Conserveren en exposeren van de collectie van De Ploeg
  • Renovatie historische stoommachine
  • Maquette van het TextielMuseum in Madurodam
  • Financiering van een computergestuurde weefmachine
  • Aankoop Stoll-vlakbreimachine
Daarnaast biedt zij veelvuldig een podium aan jonge ontwerpers.
 
De ruim 600 vrienden van de stichting zijn zelf werkzaam (geweest) in de textielbranche, hebben affiniteit met textiel of dragen het TextielMuseum een warm hart toe. 
 
 


 

EEN NIEUWE VRIEND AAN HET WOORD

De 27 jarige mode-liefhebster Eva Nefkens, uit Amsterdam, is één van de nieuwe vienden. Haar voorliefde voor textiel, welke zij deelt met haar moeder en het feit dat zij al jaren een vaste bezoeker is van het museum, deden haar besluiten de vriendschap aan te gaan.
 
VriendenTextielMuseum-EvaNefkens
Na enkele jaren aan het AMFI Fashion & Branding gestudeerd te hebben, koos zij om ‘buiten de lijntjes te gaan’ en haar passie voor grafische prints en textiel zelf verder te ontwikkelen. Daar wil ze graag de printtechnieken van het TextielLab voor raadplegen. 
Om te ontwerpen, inspiratie op te doen en de verschillende technieken toe te passen. “Er zijn weinig plekken waar je zelf textiel kan maken. In het museum is hele goede begeleiding. 
Daarnaast laat het museum goed zien wat er allemaal mogelijk is met textiel”.
 
Volgens Eva verdienen de mensen en hun verhalen achter de dingen die zij maken in het museum speciale aandacht. “Het museum is sterk in de visuele presentatie, alles ziet er heel samenhangend en doordacht uit. Toch blijf ik soms nieuwsgierig naar de verhalen achter bepaalde presentaties en objecten. Hier zou het museum meer aandacht aan kunnen besteden zodat dit meer naar de voorgrond komt”.