TextielMuseum sluit aan bij Dutch Sustainable Fashion week

Het TextielMuseum in Tilburg sluit aan bij de landelijke Dutch Sustainable Fashion week van 6 t/m 15 oktober 2017. Gedurende de hele week zijn er diverse extra activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘duurzaamheid’.

EARTH MATTERS
Dit thema staat momenteel ook centraal in de tentoonstelling ‘Earth Matters. Aan de hand van vier thema’s krijgt de bezoeker een beter begrip van de duurzame cyclus en materiaalstudies. De tentoonstelling toont experimenten – van mode tot design – die bijdragen aan een duurzamer productieproces, zowel op kleine als op grote schaal. Alle projecten zetten aan tot nadenken over de oorsprong van materiaal en het makersproces. Niet alleen door middel van innovatie, maar vooral door de herontdekking en – waardering van ambachten en lokaal geproduceerde producten. De tentoonstelling is samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano in samenwerking met het TextielMuseum.

Tijdens de Dutch Sustainable Fashionweek bieden we gratis extra rondleidingen aan door de tentoonstelling Earth Matters. Deze rondleidingen zijn te volgen op 7, 8, 12, 14 en 15 oktober om 13.45u, 14.45u en 15.45u.

Lezing duurzame mode – door Carmen van der Vecht
Zaterdag 7 oktober, vanaf 14:00u, duur ongeveer 1 uur

Rambler is een streetwear kledingmerk ontworpen door streetwise jongeren in grootse steden als Amsterdam en Berlijn. Rambler heeft een eerste studio op de Zeedijk in Amsterdam en is winnaar van de WGSN Global Fashion Awards 2015 | Sustainable Design! Tijdens haar lezing verteld Carmen hoe Rambler tot stand is gekomen en hoe duurzaamheid een belangrijke rol heeft in hun organisatie.

Vooral de sociale duurzaamheid vormt het uitgangspunt van Rambler. Ronddwalende jongeren zijn de ruwe diamanten van het Rambler merk. Zij zijn de stijliconen en ontwerpers van de Rambler kledingstukken en krijgen een designfee bij de verkoop ervan. ln de Rambler Studio’s leren ze van vakcoaches verschillende vaardigheden in het modevak en werken ze met sociale coaches heel hard aan hun eigen pad. Iedere Rambler ambassadeur showt met zijn eigen kledinglijn zijn eigen verhaal. A face with a story... becomes a story with a face.

Carmen van der Vecht is oprichtster van platform Rambler en heeft een achtergrond als duurzaam industrieel ontwerper en documentaire fotograaf. Vanaf 2000 heeft zij een groot aantal straatjongeren geportretteerd in steden als Accra, London, São Paulo en Amsterdam.

Lezing duurzame Mode – door Marieke Eyskoot
Donderdag 12 oktober vanaf 15.00u, duur ongeveer 1,5 uur

Eerlijke kleding is inspirerend, innovatief en fashionable. En bereikbaar, alleen weet niet iedereen hoe. Marieke Eyskoot neemt je mee in wat er mis is in de modewereld, maar laat je vooral zien wat je zélf kunt doen. Een middag vol concrete en positieve tips en tricks voor een duurzame lifestyle (en een goede garderobe).

Marieke Eyskoot is sustainable fashion en lifestyle-expert en schrijfster van de boeken ‘Talking dress’ en ‘Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle’.

Deelname aan de lezingen en extra rondleidingen is gratis, aan de entreeprijs van het museum moet wel worden voldaan. De locatie voor de lezingen is het Auditorium van het museum aan de Goirkestraat 96 in Tilburg. Aanmelden kan via communicatie@textielmuseum.nl