Masterclasses 'Earth Matters'

Masterclasses 'Earth Matters'

Het TextielMuseum organiseert verschillende masterclasses rondom de lopende tentoonstelling. Doe ervaring op met uiteenlopende textieltechnieken onder leiding van experts. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. De masterclasses zijn een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van textiel. Basis textielkennis is gewenst maar niet persé noodzakelijk.
 
De volgende masterclasses staan gepland rondom de tentoonstelling 'Earth Matters’:
 
GEWEEST Studio Nienke Hoogvliet - SEA WEED
GEWEEST Duurzaam Conceptontwikkelen
GEWEEST Bio ArtLaboratories - Kleuren met Inkt(vis)
24 november 2017 Duurzaam Conceptontwikkelen

 


 

Masterclass Duurzaam Conceptontwikkelen

Binnen deze masterclass verken je (nieuwe) manieren om je te verdiepen in het conceptueel en verhalend ontwerpen. In de ochtend wordt, aan de hand van de werken van de diverse kunstenaars en ontwerpers plus een aantal werken uit de tentoonstelling 'Earth Matters', de vele schakeringen van conceptueel ontwerpen belicht. Na de eerste theorie en klassikale oefening volgt een individuele brainstorm vanuit het onderwerp ‘Reïnventing Textiles’, waaruit in de middag onder begeleiding een of meerdere 3d schetsen komen.

Ontwerpster Wieteke Opmeer biedt je gedurende deze dag diverse materialen en methoden aan, maar het staat je vrij om ook eigen materialen en bewerkingen mee te brengen. Het is daarnaast ook fijn om pen/potlood en papier/notitieboek mee te nemen om te kunnen schetsen of notities te maken.

De masterclass wordt afgesloten met het bespreken van de eerste gemaakte (schets)ontwerpen en de gebruikte materialen en methodes. Je gaat naar huis met een of meerdere conceptontwerpen of ideeën en diverse handvatten om vervolgens zelfstandig je ontwerp conceptueel en verhalend door te ontwikkelen.

Ervaring is niet vereist. Minimaal 10, maximaal 15 deelnemers.

Datum: vrijdag 24 november
Prijs: € 90  (inclusief materialen, exclusief entree TextielMuseum en lunch)
Tijd: 11.00 tot 16.30 uur
Door: Wieteke Opmeer
Locatie: TextielMuseum

Inschrijven verplicht: u bent ingeschreven wanneer de betaling voor de masterclass is ontvangen

Koop ticket Masterclasses

 


 

Masterclass BioArt Laboratories Inkt(vis)

BioArt Laboratories uit Eindhoven is een jongdynamische facilitator van bio-innovaties en katalysator voor cross-over innovaties. Als pioniers op het snijvlak van wetenschap, natuur, technologie en creativiteit bieden zij een inspirerende omgeving om te experimenteren en nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Bij deze masterclass o.l.v. BioArt Laboratories werken de deelnemers aan een ontwerpvraagstuk dat laat zien hoe deze disciplines hand in hand kunnen gaan. Hierbij wordt gewerkt met het isoleren van inkt en lichtgevende bacteriën van een inktvis die vervolgens verwerkt worden in een textielproduct. Dit wordt gedaan volgens een protocol en onder begeleiding en toezicht van een gecertificeerde medewerker.

Ervaring is niet vereist. Minimaal 10, maximaal 15 deelnemers.

Datum: Deze masterclass is wegens omstandigheden geannuleerd

 

 


 

Masterclass Studio Nienke Hoogvliet - SEA WEED

 

Nienke Hoogvliet is een textiel-, product- en conceptdesigner. Ze is verliefd op de schoonheid van imperfectie en gefascineerd door kwetsbaarheid: in mensen, samenleving, materialen en design. Binnen haar werk doet ze onderzoek naar nieuwe materialen om een duurzamere textielindustrie te creëren. Zo onderzoekt ze de mogelijkheden van zeewier en vissenhuid.

De masterclass gaat dieper in op Nienkes werkwijze en haar manier van onderzoeken. Tijdens de masterclass leer je hoe je textiel natuurlijk kunt verven met verschillende soorten zeewier. Het proces en de werkwijzen worden stapsgewijs door de ontwerper toegelicht. Ontdek en ondervind hoe met zeewier zijden stoffen geverfd worden en hoe vervolgens de resten van deze verfbaden te verwerken zijn tot een inkt, waarmee de stoffen beschilderd of bedrukt worden.

Ervaring is niet vereist. Minimaal 10, maximaal 15 deelnemers.

Datum: zaterdag 1 juli 2017
Prijs: € 90  (inclusief materialen, exclusief entree TextielMuseum en lunch)
Tijd: 12.30 tot 16.30 uur
Door: Studio Nienke Hoogvliet
Locatie: TextielMuseum

Inschrijven verplicht: u bent ingeschreven wanneer de betaling voor de masterclass is ontvangen

 

 


 


Koop online je ticket voor de Masterclasses

Reserveer jouw plaats voor de Masterclass door aankoop van een ticket via het online ticketsysteem. Je ontvangt na aankoop je ticket per mail dat enkel nog even gescand moet worden in het museum.

Tickets voor de masterclasses zijn exclusief entree. Dus nog geen entreebewijs of museumkaart? Voeg deze dan gemakkelijk toe aan je bestelling onder de knop 'Entree individueel'.

 

 

Wijziging of annulering

Tot één week van tevoren zijn wijzigingen of annulering kosteloos. Daarna zijn we genoodzaakt de kosten van de masterclass en eventuele catering in rekening te brengen.

Bij onvoldoende aanmeldingen wordt de masterclass geannuleerd, in welk geval je restitutie van je betaling krijgt.

 

Beschikbaarheid

Wanneer er geen tickets worden weergegeven voor de betreffende masterclass, dan is deze uitverkocht en kun je niet meer inschrijven.

 

Vragen

Vragen over de masterclasses kun je mailen naar: masterclass@textielmuseum.nl. Je ontvangt hierop z.s.m. antwoord.