Gratis geborduurde zakdoek

Gratis geborduurde zakdoek

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima komen dit jaar naar Tilburg om de 50e verjaardag van de koning te vieren. Voor het TextielMuseum is dit bezoek aan Tilburg op Koningsdag een feestelijke aanleiding om (wuif)zakdoekjes te borduren waarmee de inwoners van Tilburg de koning en koningin kunnen toewuiven op 27 april. Deze zakdoekjes zijn bij een bezoek aan het museum gratis op te halen. In het TextielLab kun je er een gouden kroontje op laten borduren.

De zakdoekjes kunnen gedurende de gehele periode van onze koninklijke tentoonstelling ‘Oranje Boven!’ - 1 april tm 11 juni - gebruikt worden als entreebewijs voor het museum.

De zakdoekjes zijn verkrijgbaar van 14 maart tot en met 27 april, zolang de voorraad strekt. Dus wil jij de koning en koningin ook toewuiven tijdens Koningdag? Kom dan snel even langs bij het TextielMuseum! Let op: 1 zakdoek per persoon. 

Traditie zakdoek wuiven
Wereldwijd is het een traditie om tijdens speciale gelegenheden mensen welkom te heten of uit te zwaaien met een zakdoekje. Al vanaf de Romeinse tijd gebruikten de rijken het tijdens hun spel om waardering te tonen. Het ging dan meestal om een wit exemplaar waarmee gewuifd werd. Later werd het wuiven met een zakdoek geassocieerd met het afscheid nemen. Het TextielMuseum heeft gekozen voor een oranje exemplaar in het kader van Koningsdag en de Koningsdagactiviteiten in het museum.

Oranje Boven!
Het TextielMuseum staat in de periode van 1 april t/m 11 juni in het teken van Koningsdag. De grote en fraaie collectie koninklijk gedenktextiel van het museum, variërend van kleurrijke gedrukte gedenkdoeken tot glanzend wit damast met ingeweven koninklijke portretten, vlaggen en kronen wordt gepresenteerd in de tentoonstelling ‘Oranje Boven!’ in de Damastweverij.