Uit de bibliotheek: 'Designing to the grid' - Colenbrander tapijtontwerpen

In het boek 'Designing to the grid' verzamelde Richard Mills alle bekende en toegeschreven tapijtontwerpen van sierkunstenaar Theo Colenbrander (1841-1930). Hij ontwierp modern vormgegeven keramiek en vloerkleden. Het TextielMuseum heeft enkele tapijten en veel ontwerptekeningen van deze ontwerper opgenomen in de collectie. De kunstenaar werd wel gezien als  een van de eerste industriële ontwerpers van Nederland. Hij maakte onder andere ontwerpen voor tapijten en lopers voor de Amersfoortsch tapijtfabriek en de Koninklijke Deventer tapijtfabriek. In deze fabrieken werden de tapijten handgeknoopt.

Kenmerkend voor zijn ontwerpen is de toepassing van motieven uit flora en fauna, met golvende lijnen, maar ook abstracte invloeden. Vaak combineerde hij Oosterse motieven met Westerse stijlen. Op de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs maakte Colenbrander kennis met kunstnijverheid uit andere culturen. Een van de landen aanwezig op deze tentoonstelling was Japan. Er waren verschillende gebouwen uit Azië te zien, zoals een Indiase tempel, een minaret en een pagode.

In 2008 organiseerde het TextielMuseum de tentoonstelling 'Vloerjuwelen: Theo Colenbrander (1841-1930)' en verscheen een boek over de tapijtontwerpen in onze collectie. Richard Mills heeft na grondig onderzoek te hebben gedaan een overzicht gemaakt van alle ontwerpen en tapijten van Theo Colenbrander, in nationale en internationale museumcollecties. Het boek is aanwezig in de bibliotheek van het TextielMuseum, naast andere boeken en tijdschriftartikelen over Colenbrander.

Richard Mills. Designing to the grid : T.A.C. Colenbrander as carpet designer. History, analyses, designs and carpets. Portland : Colenbrander Carpets, 2017.

Arno Weltens. Theo Colenbrander tapijtontwerpen. Harderwijk : d'jonge Hond, 2008. (verschenen bij de tentoonstelling Vloerjuwelen)
Arno Weltens. Theo Colenbrander 1841-1930. Zwolle : WBOOKS, 2014.

Vloerkleed 'Artisjok'
handgeknoopt, wol
Koninklijke Deventer Tapijtfabriek (Deventer)
1901-1919